17 trucuri utile pentru călătoriile lungi cu copiii în mașină
Ne place să călătorim cu mașina. Am început să călătorim de când copiii aveau 6 luni. Nu neg faptul că este obositor atât pentru copii, pentru șofer, cât și pentru mami care trebuie să fie permanent în acțiune pentru a-i distra pe copii. Orele par să treacă destul de greu. Însă pe lângă toate acestea sunt atât de multe avantaje pentru a porni în aventura de vară pe patru roți, chiar și cu cei mici:
- Ai libertatea să umpli mașina cu de toate (mai ales când mergi cu 2 copii) pentru că nu ai restricții la greutatea bagajului.
- Ai disponibilitatea să descoperi destinația mai profund. Ne place să vizităm diferite plaje și localități mai mici, acolo unde tradițiile sunt păstrate mai bine.
- Atunci când călătorești cu copiii, opțiunile BB și HB cu mini-bucătărie sunt cele mai optimale. Astfel, mașina devine indispensabilă pentru a face cumpărături la supermarket sau a lua masa în diferite taverne.
- Ore bune de interacțiune continuă între părinți și copii – unde cântați împreună, încercați jocuri noi sau chiar le inventați, comunicați – un mijloc numai bun pentru conexiune.
- Cât copiii dorm, mami și tati la fel au ocazia să interacționeze și să profite de un timp calitativ petrecut împreună ÎN LINIȘTE și fără alte „urechi”. Este un fel de “întâlnire pe roți”. Folosește această ocazie pentru a vă cunoaște unul pe celălalt și mai bine.
- Nu ai oră rigidă de plecare, astfel scapi de o doză de stres la pregătire. Atunci când ai copii, niciodată nu-ți ajunge timp să pregătești totul la timp, cel puțin ăsta e cazul meu.
Anul acesta am ales insula Thassos ca destinație de vacanță, ea fiind cel mai apropiat punct din Grecia atunci când te pornești din Chișinău. Drumul, fără opriri, face cel puțin 15-17 ore. Să stea pe loc atâta timp, este o adevărată provocare pentru copii, dar și pentru părinți.
Sper ca ideile pe care le-am colectat pentru organizarea călătoriei noastre vor fi utile și pentru alți părinți-aventurieri, care pornesc la drum lung în timpul apropiat.
Trucuri utile pentru o călătoriile lungi cu mașina împreună cu copiii
1. Cu o săptămână înainte de plecare, întocmește-ți lista cu toate lucrurile necesare pentru vacanță. Ține o foaie și un pix la îndemână și vei vedea câte idei apar pe parcurs. Sau poți tipări lista mea pentru vacanță la mare (click aici), care a fost creată câțiva ani în urmă și completată odată cu creșterea copiilor. Atunci când pregătești bagajele (preferabil să o începi cu 2 zile înainte de plecare), bifează fiecare lucru din listă. Astfel eviți să uiți ceva (noi am uitat doar slipii fetei. HA!).
2. Folosește pungile de plastic zip pentru a împacheta hăinuțele copiilor după categorie. De exemplu, am avut o pungă cu tricouri, o pungă cu rochițe, una cu lenjerie și una pentru vreme răcoroasă.
3. Chiar dacă aveți sistem de navigare, ar fi bine să luați și o hartă rutieră, pentru că și sistemele electronice dau greș uneori. Plus la toate, harta va fi un mijloc de joacă și învățare interactivă pentru copiii mai mari.
4. Pentru o distanță lungă, ar fi ideal de împărțit drumul în jumătate și de făcut un stop pe timp de noapte. Dacă copiii tăi rezistă mai greu să stea pe loc atâta timp ziua, atunci planifică drumul pentru perioada de noapte (ideal ar fi de dormit măcar 3-4 ore într-o parcare pentru a evita adormire la volan). Sau vă puteți porni la 3:00 noaptea. Astfel, o parte din drum copiii vor dormi, iar prima ora după somn vor fi mai liniștiți.
5. Gustările sunt extrem de prețioase pentru a-i ține ocupați și fericiți pe copii! Deși ați putea fi tentați să cumpărați diverse ciocolate, bomboane și alte produse dulci sau sărate, optează pentru gustări sănătoase, precum fructe uscate, alune și nuci, chipsuri de mere, felii de măr, struguri, felii de cașcaval, sandvișuri, fulgi de porumb, brioșe sau biscuiți.
Citește și 10 gustări sănătoase pentru copii în călătorii lungi
6. Este foarte comod să păstrezi toate gustările într-un coș de plastic și nu în pungă. Noi am optat pentru unul cu mâner – este practic, încăpător iar ulterior va fi folosit în gospodărie. Apropo, pune fructele și legumele spălate și uscate în caserole pentru a evita strivirea.
7. Similar, folosește o cutie de plastic pentru a depozita toate jucăriile și cărțile copiilor și plaseaz-o pe bancheta din spate, între scaune auto. Sau, puteți folosi suport cu buzunare (care se atașează de regulă la pătuț), atașând-o de bancheta din față, pentru a depozita toate lucrurile necesare copiilor (apă, creioane, jucării, cărți, șervețele, gustări). Astfel, nu veți fi deranjați la orice pas să-i dați ceva.
8. Ia o ladă frigorifică BUNĂ! Cea care se conectează la sistem de alimentare a mașinii te va salva în drum lung. Este absolut prioritar de evitat consumarea mâncării alterabile de copii, astfel lada te salvează. Plus la aceasta, o puteți lua pe plajă încărcată cu apă, fructe și bere pentru tati. Dar nu uita să luați adițional și acumulatoare de gheață pe care le găsiți la orice supermarket.
9. Copii în mașină și curățenia nu sunt compatibile. Așa că așterne o cuvertură pe bacheta din spate, sub scaunul auto, pentru o curățare mai ușoară.
10. Este preferabil de făcut opriri scurte la fiecare 2-3 ore, măcar pentru 15-20 minute, chiar dacă asta va prelungi drumul. Puteți să faceți și o tradiție – la fiecare 2 ore vă opriți la o benzinărie și luați vreun lucrușor nou pentru copil (carte, jucărie) pentru a-l ține entuziasmat o bucată de drum. Nu uitați să luați și o minge, coardă sau palete pentru a dezmorți mușchii sau o cuvertură pentru un picnic expres. În Bulgaria am dat de un lac în munți foarte pitoresc și copiii au avut suficient spațiu să zburde.
11. Evitați să luați mâncare ce conține carne. Iată câteva alte idei: paste cu legume și cașcaval, orez cu legume, cartofi copți, salată (totul tăiat în prealabil și pus într-o caserola, dar fără ulei), sandvișuri cu unt, brânză sau cașcaval și roșii, mini-frigărui din roșii cherry și mozzarella, borcănașe din iaurt și fulgi de ovăz (care pot fi servite deja dimineața) și multe altele. Deja depinde de preferințele culinare ale familiei voastre. Pentru a păstra mâncarea caldă, învelește caserola în folie de aluminiu și apoi într-un prosop. Mai multe idei de gustări în drum găsești în articolul 10 gustări sănătoase pentru copii în călătorii lungi.
12. Planifică din timp lista cu jocuri și activități, filme, povești audio, un CD cu cântece preferate, cărți, magnete și tablă metalică, cărți de jucat, jucării noi (sau poți împrumuta de la prietene), stickere, accesorii pentru desen și tablă de carton, plastilină pentru a-i ocupa pe copiii în călătorie. În articolul „12 activități pentru călătoriile cu copiii în mașină {2-4 ani}” găsești numeroase idei simple de jocuri și activități pentru a-ți ocupa copilul ]n călătoriile cu mașina.
13. Pregătește din timp întrebările pentru o discuție sinceră cu partenerul tău sau poți folosi lista cu întrebări care am pregătit-o pentru călătoria noastră (click aici). Firește, întrebările voastre pot varia în funcție de ce îți dorești să afli.
14. Păhăruțele de plastic și de hârtie ne-au fost foarte comode la servirea gustărilor.
15. Folosește un container pentru cereale în calitate de urnă mobilă (vezi imaginea de sus-dreapta).
16. O idee interesantă pe care am găsit-o este de a atașa Ipad-ul de bancheta din față cu scoci pentru ca ecranul să fie poziționat la nivelul ochilor, astfel se reduce riscul de rău de drum.
17. Sticla-sport este ideală pentru copii la drum, în special acea care are capac nedetașabil (ca să nu o cauți apoi prin toată mașina).
Sper că planificați o călătorie cu familie în scurt timp. Așa că, pregătește-ți valiza, harta și planul de acțiuni. Vacanță frumoasă și fără peripeții!
Nu rata următoarele articole pe blog – primește notificări direct în poșta ta electronică adăugând adresa ta de email aici și apasă butonul abonare. Am să fiu bucuroasă să te văd în vizită pe pagina mea de Facebook și Instagram.
***
Dacă sunteți o familie cu mai multă experiență în a călători cu mașina, probabil aveți alte idei și trucuri utile. Așa că nu ezita să le împărtășești mai jos în comentarii!
Cu Drag, Natalia
2 thoughts on “17 trucuri utile pentru călătoriile lungi cu copiii în mașină”