Activități științifice pentru copii: Sistem de Filtrare a Apei la tine acasă
Pentru a crea amintiri frumoase copiilor noștri și a le asigura echilibrul emoțional, le organizăm diverse jocuri și activități distractive, însă pentru a crește oameni cu o gândire critică și cu competențe de găsire a soluțiilor, încerc să le organizez cât mai multe activități științifice.
Experimentele științifice, sau mai corect spus S.T.E.M. au un rol extrem de important, cu atât mai mult în era tehnologică avansată în care trăim.
Ce sunt activitățile științifice – S.T.E.M.?
Activitățile STEM se focusează pe știință, tehnologie, inginerie și matematică – fapt ce ajută la dezvoltarea gândirii critice și la stimularea curiozității. Expunerea copilului la aceste activități încă de la o vârstă fragedă îi va oferi avantaje mari în viața de adult. Prin intermediul acestor activități, copiii învață să gândească analitic, să găsească soluții la probleme, să gândească creativ și să fie inovativi.
Dar, pe lângă faptul că sunt practice și educative, mai sunt și distractive!
Fiul meu era fan al experimentelor științifice încă de pe la 5 ani, atunci când am început mai insistent să le organizez, iar acum, la 9 ani, studiază și robotica, fiind convins că IT va fi domeniul său de viitor.
Încearcă experimentul distractiv Punga străpunsă nu curge
Dar, recent, și fiica (aproape de 5 ani) a început să manifeste interes în activitățile științifice și a fost extrem de nerăbdătoare să testăm noile seturi științifice de la brandul 4M pe care le-am primit spre testare de la Carousel.
Activitate științifică: Sistem de Filtrare a Apei
Copiii abia așteptau să începem acest experiment, mai ales aia mică, chiar dacă încă nu înțelegea esența acestei activități.
Urma să descopere cum se filtrează apa într-un mod simplu, ușor și fun, folosind unele elemente din natură.
Am avut nevoie de doar 15-20 de minute pentru a pregăti toate elementele pentru a crea sistemul de purificare a apei, deci e nevoie de ajutorul părintelui. Dar a fost fun și pentru mine și chiar mi-a făcut plăcere să facem o activitate împreună.
Setul include câteva piese necesare, pachete cu carbon, nisip, pietre și un filtru de hartie. Este foarte ușor de asamblat urmărind manualul de instrucțiuni. Adițional mai e nevoie de un pahar, ulei și un pic de sol (am folosit cel pentru plante).
Încearcă și experimentul Umflăm balonul cu oțet și bicarbonat
La această etapă copiii sunt dornici să participe – adultul trebuie doar să-i ghideze.
Am spălat bine materialele care vor filtra apa și, totodată, am pregătit apă murdară care va deveni obiectul experimentului: vom vedea cum apa amestecată cu sol și ulei se va curăța trecând prin filtre.
Adelina a fost încântată că îi venise și ei rândul să fie implicată și ea în experiment.
Apoi am pornit procesul de filtrare al apei chiar la noi acasă! Cât de simplu e și cât de curios!
Evident, trebuie să le povestesc cum pietrele opresc deșeurile și impuritățile, apoi trec prin nisip care oprește uleiul și restul impurităților, după care trece prin carbon care purifică apa. Dar pasul final e însuși hârtia de filtru.
Copiii tot se întrebau cum de e posibil să curgă apa complet curată!
Apăruse și întrebarea pe care o așteptam de la ei: „e potabilă apa aceasta?”. La care le-am explicat că mai e nevoie să fie dezinfectată pentru a fi consumată. Dar, oricum, a fost incredibil la cât de curată apă am obținut.
Nu e nevoie de mult spațiu pentru a face acest experiment și nici nu este o activitate murdară: doar că e nevoie de prudență atunci când se desfac punguțele cu material.
Asta e și menirea activităților științifice: copiii învață despre fenomene și procese din natură într-un mod practic – iar impactul este mult mai mare decât atunci când se învață doar din cărți.
Setul științific „Purificarea Apei” – 4M
Acest set conține alte trei experimente: obținerea apei distilate prin condensare (e nevoie doar de cuburi de gheață și apă fierbinte), demonstrarea ciclului apei pe Pământ (e nevoie adițional de un pic de sol, o plantă micuță și soare), cât și pasteurizarea solară. Toate componentele necesare pentru a conduce experimentele sunt incluse în set. E nevoie doar de supravegherea și implicarea adultului.
Aceste activități nu sunt doar pentru băieți; eu chiar încurajez să implicați și fetițele în activitățile știițifice. Fetița mea are abia 4 ani și a rămas fascinată de acest experiment.
Despre misiunea brandului 4M
4M este o companie orientată spre jocuri educaționale științifice pentru copii, prin care caută să promoveze într-un mod distractiv imaginația, creativitatea, îndemânarea și inovația. Aceste jocuri, care aparent par a fi sofisticate, stimulează funcția executivă a creierului, care dă naștere unor persoane cu o dezvoltare cognitivă avansată, analitică și care pot găsi soluții la probleme. Aceste activități științifice ii ajută pe copii să înțeleagă mai bine teoria și fenomenele științifice, ceea ce îi ajută să aibă rezultate academice mai bune.
Sunt convinsă că v-am stârnit curiozitatea, chiar și vouă, celor mari – asta și este misiunea brandului 4M.
Acest set științific, dar și multe alte le puteți găsi în magazinul Carousel din Chișinău. Îi puteți urmări pe facebook/carouselmd sau pe Instagram/carousel.md.
Află și despre cum am creat un robot cochet dintr-o cutie de carton care se mișcă în următorul articol.
Hai să aducem mai multă știință, tehnologie, inginerie și matematică în viețile copiilor noștri.
Cu Drag, Natalia