Învățăm literele cu ajutorul autocolantelor
Copilul tău a început deja să recunoască câteva litere? Crezi că e deja destul de mare încât să înceapă a învăța alfabetul? Iată o metodă interactivă și captivantă de a-i învăța să recunoască literele, implicând motricitatea fină.
Prin intermediul acestei activități copiii vor învăța mult mai ușor să recunoască literele în timp ce își antrenează motricitatea fină implicată în dezlipirea și lipirea autocolantelor. Prin acest mod, copilul va asimila foarte ușor literele.
Activitatea este extrem de simplă și necesită foarte puțină pregătire.
Materiale necesare:
- tub de carton (eu folosesc tubul de la hârtie igienică sau de la prosop de hârtie)
- hârtie colorată și clei
- buline autoadezive (eu am folosit acestea de pe Amazon)
- marker
Bulinele autoadezive pe care le avem sunt mega utile. Dacă aveți posibilitatea să le cumpărați online, vă încurajez să o faceți. Am găsi ceva similar și pe site-urile din România (de exemplu aici).
Dar dacă nu le puteți cumpăra online, atunci folosiți etichete autoadezive curate A4 (se găsesc în papetării) și decupați multe pătrățele. Va lua mai mult timp, dar se merită.
Învățăm literele și cifrele prin joc
Tubul de carton se acoperă cu hârtie color anume pentru a fi vizbile literele. Dacă tubul nu are inscrieri, atunci puteți să treceți peste pasul acesta. Dacă nu aveți tuburi prin casă, atunci puteți să cofecționați un tub din carton.
Scrieți câteva litere (sau cifre) pe autocolante și repetați-le pe tub, încercuindu-le.
Sarcina copilului este să găsească pe tub litera înscrisă pe buline și să o lipească deasupra.
Adelina la ai ei aproape 4 ani cunoaște cam 6-8 litere și de fiecare dată includ câte 2-3 litere noi. Ea pur și simplu adoră această activitate și nu se satură – îndată cum găsește toate literele, cere să-i mai fac o tură pe un alt tub sau foaie. Sau se apucă să scrie singură literele pe care le cunoaște 🙂
Dar cel mai mult îi place procesul de dezlipire. Și desigur, e tare fericită când găsește litera.
Îmi place mult că activitatea dată implică și motricitatea fină. Apucarea vârfului de autocolant pentru a-l dezlipi exersează perfect mușchiuleții de la mâini, iar lipirea acestuia într-un punct determinat consolidează coordonare mână-ochi. Dacă e să ne gândim, e chiar o provocare pentru ei să nimerească în cercul cu litere.
Ajustarea activității în funcție de vârstă
Activitatea dată poate fi ajustată în funcție de vârsta și cunoștințele copilului. Pentru copiii care abia încep a învăța alfabetul, se vor alege doar câteva litere mari mai populare sau pe care le cunoaște. Ori literele ce se conțin în prenumele său. De fiecare dată se va adăuga câte 2-3 litere noi.
Copiii mai mari vor avea sarcina să diferențieze literele mici și mari. Totodată, puteți pune și câteva întrebări copilului „Cum sună litera? E o vocală sau consoană? Spune un cuvânt care se începe cu aceatsă literă”.
Această metodă o puteți folosi și pentru a învăța cifrele.
Când deja spațiu pe tub nu mai avem, trecem pe foaie unde pot lăsa mai multe litere pentru a fi găsite. Așa că, iată o altă idee – în loc de tub, folosiți o foaie 🙂
În linii generale, eu nu sunt pentru a forța copilul să învețe alfabetul până la vârsta de 4-5 ani, (anume atunci când creierul lor încă nu este pregătit suficient pentru această învățare) fără ca acesta să manifeste vreun interes sau dorință, Sunt total împotrivă ca copilul de 2-3 ani să învețe pe de rost alfabetul, doar spre mândria părinților. Evident, copiii sunt diferiți. Unii devin mai curioși și interesați în a învăța literele mai devreme și atunci evident îi alimentăm dorința. Dar este important să se petreacă prin joc și nu de la A la Z.
Adelina a căpătat interes în litere după 3 ani, deși cifrele le putea recunoaște mai devreme. Șase luni în urmă chiar i-a reușit să scrie prima ei litera A, nesilită de nimeni.
Este o activitate foarte simplă de a învăța literele, însă copilul va fi atât de captivat de sarcina lui încât va cere să repeți activitatea în fiecare zi.
Sper copiii voștri vor fi încântați de această activitate și vor învăța ușor și cu entuziasm alfabetul și cifrele. Dar aveți grijă să respectați evoluția firească a copilului și oferiți-le în schimb cât mai multă joacă.
Spor la treabă și la joacă!
Dar până apar următoarele idei de activități pentru copii, nu uita să te abonezi la blog AICI sau la pagina de Facebook pentru a primi notificări de publicare a noului articol. Mă poți urmări și pe profilul de Instagram .
Tu ce metodă ai folosit pentru a-ți învăța copilul alfabetul? Scrie aici în comentarii 😉
***
Cauți și alte activități educative și interactive pentru copilul tău?
- 56 activități zilnice pentru copiii de 2 ani
- {Pictură + motricitate fină} cu bețișoare cu vată
- Construim Sistemul Solar în miniatură
- 5 activități de interior pentru copiii de la 2 ani
Cu Drag, Natalia