5 activități de interior pentru copiii de la 2 ani {Februarie}
Am o presimțire că aveți mare nevoie de idei de joacă pentru copiii voștri: probabil pentru că încă nu merge copilul la grădiniță și încă e perioada rece, fie că copilul e bolnav și e blocat în casă pentru câteva săptămâni sau fie aveți nevoie de idei simple și rapide de a implica copilul într-un joc distractiv și educativ în serile după grădiniță sau în weekend. Vă înțeleg perfect, pentru că și eu sunt în permanentă căutare pentru copiii mei.
De regulă, găsiți multe idei de activități și jocuri pe Facebook și, mai nou, pe Instagram, deși se pierd în Timeline sau nu sunt structurate.
De aceea, am decis să adun mai multe activități într-o postare. Așa că, voi veni lunar cu o postare cu câte 5 activități pe care le-am facut cu fiica mea (de 3 ani) în luna precedentă pentru a vă inspira și pe voi. Ok, 5 activități nu sunt chiar atât de multe, însă, cu timpul, s-ar putea să vin cu astfel de postări de două ori pe lună. Voi incerca să includ activități din diferite domenii: artă, jocuri active, motricitatea fină, experimente, cifre/litere, activități senzoriale și jocuri imaginare.
Fiica mea are 3 ani si am testat cu ea aceste activități. Însă ele sunt potrivite pentru o categorie mai vastă de vârstă. Majoritatea activităților le pot face copiii la 3 ani, multe din ele ar fi atractive și copiilor mai mari. În orice caz, întotdeauna este loc de ajustare în funcție de vârstă, abilități și interese. Dacă copilul tău nu poate face anumite lucruri la 3 ani, asta nu înseamnă că copilul nu se dezvoltă adecvat. Niciodată nu trebuie sa comparăm abilitățile copiilor deoarece fiecare copil se dezvoltă în ritmul său. Este inevitabil să răsară unele frustrări la copiii mai mici, dar asta nu înseamnă că nu are interes într-o anumită sarcină. E nevoie de consecvență, răbdare și părintele implicat și el în activitate.
Așadar, vă invit lunar să urmăriți seriile de postări cu activități pentru picii de la 2 ani – activități care dezvoltă diverse abilități, sunt educative și, cel mai important, sunt distractive.
5 activități de interior pentru Februarie
*Deși încerc să fac activități sigure pentru copii, unele activități ar putea fi nepotrivite copiilor care încă bagă lucrurile în guriță sau să fie supravegheate 100% de părinte sau îngrijitor.
1. Cursa cu obstacole
Fiica mea este un copil activ, dar mai mult își consumă energia dansând și uneori sărind pe canapea ținându-se de mâinile mele. De regulă, pe parcursul zilei este implicată în jocuri mai liniștite și nu e deloc un copil hiperactiv. Iar pentru a implica și ceva activitate fizică pe parcursul zilei (mai ales acum, iarna, când petrecem mai puțin afară alergând), am testat un nou joc activ {Cursa cu obstacole}. Este o metodă distractivă și creativă pentru a arde caloriile, dar și pentru a-i obosi suficient înainte de somn.
Este un joc ce nu are limite și pot fi create fel de fel de trasee și obstacole – totul depinde de imaginație, de spațiul din casă, dar și de obiectele din gospodărie. Important este de antrenat cât mai multă mișcare: sărituri, târâre, alergări, pășire, urcare etc. Schițează din timp traseul și include cât mai multe obstacole. Eu am optat pentru perne, un covoraș ghimpos, scaun, măsuță și tunel.
Pentru început, stabilește un traseu mai simplu, și cu timpul modifică complexitatea. Ai putea folosi și un cronometru pentru a-i stabili progresul. Dacă ai mai mulți copii în casă, poți organiza o adevărată competiție. Și nu uita să treci și tu prin cursa cu obstacole.
2. Învățăm să numărăm obiecte cu ajutorul „brioșelor”
La 2-3 ani copiii deja pot numără până la 5 și chiar până la 10, însă o fac automat, parcă recitând o poezie. Ei nu prea pot asocia numărul obiectelor la cifra corespunzătoare. Iar aici e nevoie de un pic de ajutor și de creativitate din partea noastră.
Pentru mine e chiar important ca procesul de învățare să fie sub formă de joc. Și am găsit câteva idei jucăușe și creative pentru a-i învăța numărarea. Pentru că fata mea adoră brioșele, am decis să le folosesc pentru învățare. Așa că, cu ajutorul unor brioșe din hârtie gumată și a câtorva nasturi, am încercat s-o învăț să numere obiectele.
Din hârtie am decupat 5 forme de brioșe (dar poți face mai puține sau mai multe, în funcție de vârstă), am desenat cifra pe fiecare brioșă, dar și numărul punctelor pentru fiecare cifră. Inițial, copilul va număra punctele de pe fiecare brioșă și apoi va „decora” brioșele cu nasturii colorați.
Punctele ajută copilul să înțeleagă mai bine câte obiecte corespund numărului.
Aici ai putea include și sortare după culoare, doar că va trebui din timp să găsești nasturi colorați. Apropo, în loc de nasturi, poți folosi diverse obiecte: boboase, pompoane, bobițe de plastilină, bile mici de vată sau de hârtie etc.
O altă versiune a acestui joc: prin intermediul paharelor de plastic și a pomponurilor sau oricare alt obiect. Însă aș opta pentru pomponuri mari pentru că sunt colorate și ușor de manevrat. Procedura e asemănătoare: desenați numărul și punctele pe pahar (cu un marker permanent) și copilul va pune în pahar pompoane corespunzător numărului. Se poate implica și motricitatea fină: să apuce pomponurile cu ajutorul unei pensete (aia medicinală e perfectă!).
3. Ștampile cu inimioare
Pentru că e luna dragostei, de ce să nu facem o activitate cu această tematică, și anume, să desenăm inimioare (pe care fetițele le adoră). Dar nu simplu, ci ștampile. Și un lucru curios este că ștampila o fac din tubul de la hârtia igienică, respectiv folosim obiecte reciclabile.
Pentru a confecționa ștampila, indoaie pe o linie tubul astfel încât să iasă o inimă și fixați-o cu un elastic. Turnați niște vopsea lichidă (sau guașe) pe o foaie sau într-un capac, înmuiați tubul în vopsea și lasă-ți copilul să se bucure de abilitatea lui de „a desena” singur inimioare, mult inimioare.
4. Exercițiu de motricitate fină cu apă și buretă
Apa este un minunat instrument senzorial pentru copii și implică mai multe simțuri: auzul (cum curge) și simțul tactil (temperatura apei și umiditatea). În sistemul Montessori apa este prezentă în foarte multe activități. Dar chiar și fără aceste demonstrații, copiii și singuri ne spun că adoră apa și sunt gata să se joace cu ea tot timpul 🙂
De această dată i-am dat sarcina să transfere apa dintr-un vas în altul cu ajutorul unei burete. A fost atât de concentrată până la momentul când a transferat toată apa și apoi continua procesul transferând în celălalt vas.
Este o activitate atât de simplă și nu costă nimic, dar are multe beneficii pentru dezvoltarea diferitor abilități: coordonare ochi-mână, experiență senzorială, motricitatea fină și stimulează bine mușchii mâinilor pregătindu-le pentru scris. Nemaivorbind că este tare distractivă!
Nu uita să pui la dispoziția copilului și un prosop mic pentru a-l responsabiliza să șteargă masa după activitate.
Sunt absolut convinsă că această activitate va bucura și copiii mai mici de 2 ani, doar că ai grijă să așterni un prosop mai mare sub aria jocului.
5. Învățăm forme și culori prin sărituri
Fiica mea a învățat formele cu ajutorul unui puzzle de lemn, dar de data aceasta am vrut să învățăm forme noi (și să recapitulăm cele vechi) prin mișcare, sau mai bine zis, prin sărituri. Pentru asta vei avea nevoie doar de o coală de hârtie mai mare sau chiar o bucată de tapet, carioce și scoci. În cel mai rău caz, poți uni 3-4 foi A4 între ele cu scoci.
Foaia am lipit-o de podea cu scoci și am desenat diverse forme geometrice și le-am colorat un pic în interior. Este preferabil de folosit culori standarde.
Sunt mai multe căi de a juca și învăța formele și culorile:
- Părintele strigă forma și culoarea și copilul va sări pe aceasta.
- Copilul va merge dintr-un capăt spre altul pășind doar pe o anumită formă sau culoare.
Atunci când sare pe o anumită formă, copilul să o numească în voce. Dar va fi atât de implicat în sărituri, încât va și uita să le numească. Apropo, copilul va fi încântat să sari și tu o rundă.
Cam atât pentru această lună. Pentru Martie voi pregăti următoarele 5 activități care vin să dezvolte diverse abilități.
Zile jucăușe vă doresc!
Până apar următoarele articole pe blog, te invit să te abonezi la blog AICI sau la pagina de Facebook pentru a primi notificări de publicare a noului articol. Te invit să mă urmărești și profilul meu de pe Instagram.
Dacă ați încercat vreo activitate din cele expuse, te rog scrie în comentarii 🙂
S-ar putea să te intereseze și alte articole similare:
- 56 activități zilnice pentru copii de 2 ani
- 5 Activități distractive pentru luna {Martie}
- {Nisip} pufos din făină
- 9 activități care îi vor ține ocupați pe cei mici (12-18 luni)
Cu Drag, Natalia
9 thoughts on “5 activități de interior pentru copiii de la 2 ani {Februarie}”