Apă infuzată – hidratare aromată și nutritivă pentru copii

BUCĂTĂRIA COPIILOR PENTRU MAMI SĂNĂTATE

Dacă apa nu are gust pentru tine și nu e deloc atractivă să o consumi în cantități mari pe parcursul zilei, încearcă să adaugi arome naturale prin intermediul fructelor de sezon sau a citricilor. 

Cu toții auzim des la TV și radio: Consumați zilnic minim 2 litri de apă. Și nu în zadar – noi toți avem nevoie de hidratare, cu atât mai mult copiii.

ȘTIAȚI CĂ:

  • reducerea apei din organism cu doar 5% poate provoca dureri de cap, oboseală, neatenție, frecvență cardiacă sporită;
  • apa reglează temperatura corpului (de aceea, este esențială în caz de febră);
  • apa ajută la eliminarea toxinele din organism (este vitală în caz de intoxicații și infecții intestinale);
  • hidratează mucoasa din urechi, nas, gât și țesuturi bronhiale;
  • transportă nutrienți către celule;
  • îmbunătățește starea pielii și repară țesuturile.

Acum aveți mai multe motive argumentate să vă hidratați în fiecare zi, dar cu atât mai mult să vă educați copiii să învețe că apa este unica sursă pentru a potoli setea (și nu sucurile sau compoturile).

Uneori, felia de lămâie aruncată în paharul cu apă ne ajută să o consumăm mai ușor, însă orice fruct aruncat în apă naște arome speciale.

Vara aceasta am decis să testez apa infuzată cu fructe, deși o am salvată în Pinterest de câteva veri, și mi-a părut foarte atractivă atât ca gust, cât și ca aspect. Nu prea am probleme să consum apă simplă, chiar îmi place, însă de multe ori trebuie să-mi reamintesc să-mi torn apă în pahar. Iar ideea de a încerca diverse combinații de fructe adăugate în apă mi se pare destul de atractivă.

Ce este de fapt apă infuzată?

Apă infuzată este apa plată în care se adaugă fructe, legume și ierburi, după care se lasă pentru câteva ore pentru a permite acestor ingrediente să aromatizeze apa (procesul de infuzare). Pe lângă faptul că îmbogățești apa cu diverse combinații de arome, totodată căpătați și nutrienți din aceste produse și ierburi. Astfel apa simplă devine apa cu vitamine.

Apa infuzată se prepară destul de ușor. Ceea ce trebuie să faceți este doar să adăugați fructe, legume sau ierburi în apă rece sau la temperatura camerei. După care, se lasă în frigider pentru 4-6 ore – timp necesar pentru a aromatiza apa. Dacă o lăsați peste noapte – va fi super aromatizată. Apoi, fructele vor fi scoase din apă, iar aceasta poate fi păstrată în frigider până la 24 h.

Este o băutură răcoritoare ce va asigura hidratare și vă va convinge să consumați apă pe parcursul zilei.

Copilul refuză să bea apă?

Pe această cale, într-o oarecare măsură, îți va reuși să-ți convingi copilul să consume mai multă apă și să-i asiguri o hidratare adecvată, în special în caz de răceală, gripă sau enteroviroze. Evident, nu e garantat că copilul tău va deveni pe loc un consumator înrăit de apă infuzată, însă este o încercare și o provocare de a experimenta diverse combinații de arome.

Sau, poți să-i zici copilului că urmează să bea apă cu CURCUBEU!

Uneori, această tactică poate să lucreze, cu atât mai mult dacă incluzi fructe colorate la un loc. Sau, și mai bine, poți să-i oferi ocazia să aleagă singur ce fructe urmează să adauge în apă. Și pentru că copiilor le place să dețină controlul, va fi alegerea lor conștientă în a consuma sau cel puțin a încerca apa infuzată 🙂

Apa infuzată cu castraveți este foarte populară și benefică, însă gustul acesteia nu va fi întocmai pe placul copiilor. Așa că aș recomanda să optați doar pentru fructe: fructe de pădure, pepene galben, mere, pere, citrice, ananas, kiwi etc. Nouă ne place mult cu piersic.

Iată mulți mă întrebau pentru ce congelez toate fructele de vară (noroc de congelator mare) – păi iată o cale de a folosi fructele congelate este pentru a prepara apă infuzată pe orice anotimp.

>>Citește și Conservăm fructele prin congelare 

Cu atât mai mult, sunt sigură că apa infuzată va fi o salvare pentru noi atunci când copiii vor avea febră sau atunci când se va declanșa tusea în familie – momentul când organismul are nevoie de hidratare mai intensă și de imunitate mai puternică. Și nu uita să adaugi o felie subțire de ghimbir (un puternic imuno-stimulator).

Prima mea încercare a fost să păstrez apa infuzată în borcane sau carafă cu capac. Însă copiii resping bucățile mici ce le nimeresc în calea sorbitului și trebuia să trec apa prin plasă pentru a elimina rămășițele suspecte. Deși aceasta arată atât de frumos într-o carafă sau borcan.

Dar puteți folosi și un French Press pentru a vă asigura că apa va rămâne doar cu aromă și nutrienți și fără bucăți mici de fructe.

Acum prin magazine specializate deja pot fi găsite sticle-infuzor. Aceasta are un insert pe mijloc unde depozitează fructele/legumele anume pentru a păstra apa fără bucățele de fructe. Astfel puteți lua în geantă la plimbare sau la oficiu.

Și nu uita, fii tu un exemplu pentru copilul tău – consumă cât mai multă apă în fața lui. E CONTAGIOS! Un copil îndată va cere apă atunci când va vedea pe altcineva cu paharul în mână 🙂

Fiți creativi! Combinați diverse arome și aflați ce vă place și ce nu. Lăsați să fie un experiment distractiv pentru copii și transformați bucătăria voastră într-un laborator științific!

Mai multe idei pentru un mod de viață sănătos le găsești pe pagina de Facebook și pe Instagram. Și nu ezita să te abonezi la blog pentru a primi notificări despre articole noi direct pe email.

Ai în casă un copil care iubește apa sau o respinge? Cum îți reușește să-ți conving copilul să consume mai multă apă?

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *