Biluțe de ciocolată nutritive și fără zahăr

BUCĂTĂRIA COPIILOR

Copilul tău cere insistent ceva dulce în fiecare zi, dar tu nu mai știi cum să oprești această dependență? Visezi la deserturi delicioase, dar care să nu-i afecteze sănătatea? Ce zici dacă ți-aș spune că există deserturi care nu doar satisfac pofta de dulce, dar nu conțin zahăr și sunt sănătoase?!

Cu această rețetă simplă și hrănitoare voi începe să vă împărtășesc un șir de rețete de deserturi ce nu conțin zahăr și care sunt o alternativă sănătoasă la tot ce conține zahăr și la toate dulciurile din comerț.

Cu acest desert vegan v-am ispitit de ceva vreme și până la urmă am decis să vă prezint rețeta în cadrul primei mele întâlniri cu cititorii și prietenii blogului, unde am vorbit despre „Căile de a reduce consumul de zahăr în alimentația copiilor” (vine foarte curând și acest articol).

Aceste biluțe sunt atât de hrănitoare încât pot fi incluse în mai multe categorii: în calitate de desert, de mic-dejun, mâncare proteică și de gustare la orice oră. Copiii nu vor avea o mai mare bucurie decât faptul că nu se impun limite la consumul acestui desert. Simplu, pentru că nu conține nici un gram de zahăr și conține doar 2 ingrediente: curmale uscate și nuci. Evident, pentru a-i oferi statut de biluțe de ciocolată, și astfel să-i ademenim pe copii, neapărat adaugăm cacao.




Toate ingredientele sunt delicioase separat, însă dacă le combinăm împreună căpătăm o gustare absolut delicioasă.

Biluțe bogate în nutrienți

Cel mai important lucru este faptul că aceste biluțe sunt o sursă sigură de vitamine și minerale.

Nuci și semințe – sunt o sursă bogată de grăsimi sănătoase și desigur Omega 3, atât de importante pentru dezvoltarea creierului și pentru o inimă sănătoasă. Eu folosesc nuci locale și mai adaug careva semințe (de floarea-soarelui și dovleac), dar ai libertatea să experimentezi și cu migdale sau alune de pădure.

Curmale uscate – conțin și ele un buchet de nutrienți esențiali: calciu, fier, vitamian A, magneziu și altele. Vă întrebați dacă ar fi destul de dulci pentru copii dacă nu conțin zahăr sau alți îndulcitori? Păi iată curmalele sunt un îndulcitor natural și asigură toată dulceața. Evident, dacă copilul tău este obișnuit cu dulce-dulce, atunci poți să adaugi un pic de miere pentru a-l cuceri din prima mușcătură.

Cacao, dacă e folosit acel raw (crud), este și el o sursă de calciu, proteine și magneziu. Nemaivorbind de faptul că această pulbere aromată conține o doză semnificativă de antioxidanți – de 4 ori mai mare decât ciocolata neagră.

Evident, cacao va asigura acel gust de ciocolată iubit de toți copiii, dar se știe că este un stimulent puternic. Așa că, dacă ai un copil mai mic în casă, atunci optează pentru Pudra de Carob (pudră de Roșcove) care nu conține deloc cofeină, este mult mai aromată decât cacao și conține calciu, fibre și alți nutrienți. Pudra o găsiți în orice magazin de produse naturiste sau bio.

După cum vedeți, este un desert care ușor poate fi consumat la mic-dejun – are atâtea proprietăți nutritive necesare pentru a începe ziua sănătos!

Selectarea curmalelor uscate

Curmale uscate sunt de diferite feluri, însă nemijlocit pentru această rețetă eu aleg curmale moi (din Iran). Acestea nu necesită deloc hidratare și sunt mult mai dulci. Eu le găsesc în supermarket la frigider, pe rafturi cu fructe, ambalate în cutie.

Dar dacă nu le găsești, atunci alege oricare, însă în acest caz vor trebui hidratate în apă fierbinte pentru 15-30 minute.

Procesul rapid de preparare

Dacă vă vine pofta nebună de dulce, atunci ai nevoie doar de 20 minute pentru a pregăti aceste biluțe delicioase (evident, în caz că ai toate ingredientele acasă).

Nu voi menționa cantitatea exactă de ingrediente, ci doar proporția necesară pentru a căpăta consistența necesară – 1:1. Deci, e nevoie de 1 bol de curmale fără sâmburi și 1 bol de nuci zdrobite. Deja mărimea vasului îl vei alege în funcție de câte biluțe vrei sa pregătești. Cel puțin, dacă folosesc o cană mare de ceai, îmi vor ieși cam 20 de biluțe.

Dar recomandarea mea – alege să faci mai multe biluțe pentru că acestea se păstrează perfect în frigider timp de o săptămână și în congelator până la 1-2 luni.

Pentru început, nucile se zdrobesc tocător. Ai grijă să nu capeți doar praf și lasă să fie bucățele mici de nucă. Apoi, se adaugă curmale și cacao până capătă o consistență omogenă, similară cu cea din imaginea de mai jos. Dacă poți forma ușor biluțe, atunci „aluatul” e gata. Dacă e necesar, mai adaugă nucă.

Pentru a le face și mai sănătoase, poți adăuga o linguriță de ulei de cocos care se știe că este un aliment natural ce posedă numeroase beneficii pentru sănătate. Totodată, se vor lega mai bine biluțele.

Pentru următorul pas, neapărat cheamă copilul la ajutor – o să fie absolut încântat să participe la modelarea biluțelor! După modelare, fiecare biluță se rostogolește prin fulgi de cocos, praf de nucă sau semințe de susan rumenite. Ori pot fi lăsate și fără înveliș.

Copilul meu mai mare, fiind sceptic față de toate deserturile vegane pe care eu le consumam și fiind mare amator de dulciuri din comerț, s-a lăsat cucerit de aceste biluțe doar atunci când le-am rostogolit prin ornamente colorate din zahăr 🙂 Altădată deja le accepta și cu alte învelișuri. Așa că poți folosi la început și acest truc.




Înainte de a le servi, lasă biluțele în frigider pentru cel puțin 30-60 min – acestea devin mai tari și mai reci – deci mai delicioase!

Copiii mei le adoră la orice timp și în orice cantitate! În plus, biluțele pot deveni un mic dejun hrănitor și delicios sau o cină ușoară și dulce.

Rețetă {Biluțe de ciocolată}

 

INGREDIENTE:

  • 1 bol (sau cană) curmale uscate fără sâmburi
  • 1 bol (cană) nuci zdrobite (semințe opțional)
  • 2-3 linguri cacao sau carob
  • Opțional: 1 linguriță de miere, 1 linguriță ulei de cocos
  • Pentru înveliș: fulgi de cocos, praf de nucă, semințe de susan rumenite

PREPARARE:

  1. Curmalele mai uscate se hidratează în apă fierbinte pentru 15-20 minute. Se scot sâmburii.
  2. Nucile (și opțional semințele) se zdrobesc în râșniță sau tocător.
  3. În vas de mixare se aruncă întâi nucile zdrobite, apoi curmale și restul ingredientelor.  Se mixează până capătă o textură omogenă. După necesitate, se mai adaugă nucă, astfel încât să se modeleze ușor biluțele.
  4. O biluță se modelează dintr-o linguriță de compoziție cu mâini uscate.
  5. Biluțele se rostogolesc prin diverse învelișuri.
  6. Se vor lăsa la frigider pentru 30-60 minute înainte de servire.
  7. Se păstrează în frigider pentru o săptămână sau în congelator până la 1-2 luni.

Până apare următoarea rețetă sănătoasă pe blog, nu uitați să vă abonați la blog AICI sau la pagina de Facebook pentru a primi notificări de publicare a noului articol. Și nu uitați să treceți și pe la profilul meu de Instagram unde vin cu rețete video sau idei de mâncăruri sănătoase.

Dacă ți-au reușit biluțele și i-au plăcut copilului tău, te rog lasă un comentariu mai jos.  

***

S-ar putea să-ți placă și alte articole similare:




Cu Drag, Natalia

4 thoughts on “Biluțe de ciocolată nutritive și fără zahăr”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *