Activitate pentru copii cu scobitori și pufuleți
Această activitate pentru copii cu scobitori le va dezvolta imaginația, motricitatea fină, gândirea logică și abilitățile de arhitect.
Pufuleții, deși tare iubiți de copii, nu sunt deloc o gustare sănătoasă și chiar recomand să le excludeți din alimentația copiilor. Însă nu și în calitate de material pentru activități pentru copii, în special activități STEM – activitățile care dezvoltă gândirea logică, abilități matematice, de proiectare și stimulează imaginația.
Pufuleții sunt un materiale perfect pentru inițiere în inginerie și arhitectură pentru copii într-un mod distractiv.
Activitate pentru copii: construcții din scobitori
Materiale de care aveți nevoie:
- Pufuleți (sau bile de cereale expandate)
- Scobitori
Acum încurajează-ți copilul să devină arhitect și să proiecteze și să creeze cu mâini proprii o adevărată structură tridimensională cu ajutorul scobitorilor și a pufuleților.
La acest „proiect” pot participa copii de orice vârstă.
Fiica mea de 2 ani a fost extrem de concentrată la crearea unei construcții, și nefiind deloc familiară cu pufuleți, nici prin cap nu i-a trecut că acestea se și mănâncă. Așa că își vedea de sarcina sa, pe când cei mari aruncau pe furiș câte unul în gură. Deși aia mică nu apuca să facă mari construcții, cel puțin era un exercițiu distractiv de motricitate fină.
>>Turnuri din paste – motricitate fină pentru copii de 2 ani
Și a fost extrem de mândră că a putut și ea realiza un proiect alături de cei mari.
Le-am vorbit despre cât de important este ca fundamentul să fie stabil pentru a menține construcția și să-și păstreze echilibrul și despre cât de important e să fie o anumită simetrie în construcție, că de altfel construcția se prăbușea pe o parte.
Le-am vorbit despre rolul unui arhitect care trebuie să proiecteze detaliat construcția și să găsească soluții, astfel încât să fie durabilă în orice condiții. Arhitectura este atât o știință, cât și o artă.
>>Vezi cum am construim un robot dintr-o cutie de carton care se mișcă
Această activitate stimulează diverse abilități la copii, precum găsirea soluțiilor, creativitatea, matematica, geometria și motorica fină.
Pe deasupra, este chiar distractivă!
La început copii au avut o provocare să creeze o construcție într-un mod creativ, iar apoi să facă o costrucție cât mai înaltă, fără să se prăbușească.
Ambele au fost provocări complicate pentru ei.
E nevoie de multă concentrare, răbdare și îndemânare pentru a uni scobitorile pentru că exista riscul să se separă în altă parte.
Pe lângă faptul că este o adevărată lecție educativă pentru copii, mai e și o activitate ocupațională, care îi va ține captivați pentru o perioadă destul de lungă.
Pe final, ca să nu fie tentați să mănânce toți pufuleții, strop construcția cu pulverizator. Reacția va fi interesantă – va începe să se topească (ai grijă să plasezi construcția pe o tavă).
În caz că nu dorești să folosești pufuleți, alege în schimb bobițe de plastilină, stafide, marshmallo, marmeladă sau mini jeleuri sau chiar bucăți de fructe/legume și cașcaval, care apoi ar putea servi drept gustare sănătoasă.
Deci, dacă încă nu ați apucat să faceți construcții din scobitori până acum, trebuie categoric să încercați! Cine știe, s-ar putea să descoperi că aveți un viitor arhitect în familie.
Nu rata următoarele articole pe blog – primește notificări direct în poșta ta electronică adăugând adresa ta de email aici și apasă butonul abonare. Am să fiu bucuroasă să te văd în vizită pe pagina mea de Facebook și Instagram.
Cu Drag, Natalia