Joc strategic pentru copii cu pompoane
E vara, e vacanță – ceea ce înseamnă foarte mult timp liber pentru copii. Deseori apare plictiseala, dar și dorința de a folosi nelimitat tehnologiile pentru distracție și pentru a umple timpul.
Evident, cea mai bună luptă cu aceste „vicii” pe timp de vară este joaca afară. Dar uneori avem parte de zile caniculare sau posomorâte care îi țin în casă mai mult timp. Iar un joc distractiv, activ și în același timp educativ este binevenit în astfel de zile, mai ales dacă în casă sunt mai mulți copii. Apropo, copilul va fi extrem de încântat dacă mami sau tati se vor alătura jocului – va fi distractiv pentru toată lumea.
Acest joc este foarte simplu, nu necesită multe materiale și poate fi pregătit în doar câteva minute. Evident, unele materiale trebuie procurate din timp că s-ar putea să nu le aveți în gospodărie.
Materiale necesare:
- pompoane (le găsiți în papetării). Cei care au posibilitatea le pot gasi pe Amazon (de exemplu, acestea). Ca alternativă puteți folosi bile de vată.
- bandă izolatoare – o găsiți în supermarket, la piață sau în magazine specializate (sau pe Amazon). Sau folosiți scoci colorat.
- paiuri
- marker permanent
E o mică problemă să găsești pompoane mari la noi în țară. Anul trecut am avut ocazia să le comand prin Amazon, dar de curând am găsit și în unele papetării. Dacă aveți norocul să le găsiți sau le cumpărați de pe Amazon, atunci recomand să cumpărați mai multe pentru că sunt o groază de jocuri și activități educative pentru copii de orice vârstă care implică pompoanele.
REGULILE JOCULUI STRATEGIC CU POMPOANE
Pentru început „se desenează” 3 pătrate pe podea cu ajutorul benzii – unul mare și două în interior.
Pentru copii mai mici faceți un singur pătrat mare. Micuții vor fi incurajați să adune pompoanele în pătrat suflându-le cu ajutorul paiului. Lăsați copilul să sufle cât are pofta – e spre binele lui. Această abilitate este esențială pentru dezvoltarea vorbirii și pronunțarea cuvintelor.
Adelina (2 ani), deși nu se conformează regulilor jocului, a fost entuziasmată să încerce să sufle pompoanele, deși răsărea frustrarea deseori.
Cei mari vor avea o linie de start (la fel aplicată cu ajutorul benzii) unde vor fi plasate 3 pompoane (sau mai multe). Fiind culcat pe podea, copilul va trebui să lanseze pe rând pompoanele. Fiecare pompon va fi „aruncat” printr-o singură suflare, țintind pătratul dorit. Cu timpul va invăța să-și dozeze suflarea astfel încât să țintească cât mai strategic.
Ceea ce îmi place în acest joc este și faptul că este educativ – dezvoltă sau consolidează abilitățile de calcul, dar într-un mod distractiv.
Pe linia pătratelor se vor scrie valori. Acestea vor fi ajustate în funcție de vârsta copilului. Pentru cei mici va fi indicat „1, 2, 3”, iar pentru cei mai mari alte valori, precum „10, 15, 20” sau alte mai complicate, să zicem „7, 15, 22”.
Scopul jocului va fi acumularea de puncte și, evident, practicarea adunării. De exemplu, regula jocului va fi următoarea: fiecare jucător are la dispoziție 5 lansări pentru a aduna cât mai multe puncte. Pentru a ajunge la oricare pătrat, se va sufla o singură dată.
Se poate juca și altfel – de câte ori e nevoie de suflat un pompon până ajunge în pătratul cel mai mic (sau punctajul maxim). Jucătorul care va face cele mai puține mișcări până ajunge pomponul în pătratul mic, va fi câștigătorul.
Jocul acesta este foarte interesant pentru copii de orice vârstă și chiar pentru adulți care se distrează în rând cu copiii. Poate fi folosit si la diverse petreceri sau întruniri cu prietenii.
Uneori îl jucăm în serile noastre de joacă în familie, atunci când eu și soțul încercăm să dedicăm 100% din timpul nostru jucând pe podea alături de copii. Sperăm să menținem această tradiție atât de dragă copiilor, pentru că este o ocazie frumoasă de conexiune.
Ți-a plăcut acest joc? Dacă da, atunci te invit să vizitezi pagina mea de Facebook pentru a fi a curent cu alte jocuri și activități. Sau abonează-te la blog pentru a primi notificări la publicarea articolelor noi.
Cu Drag, Natalia