Metodă rapidă de a învăța copilul să meargă pe două roți
Copiii adoră să meargă pe bicicletă pentru că au parte de viteză și de multă distracție. Bicicleta le oferă independență și mișcare, în special atunci când le reușește să „îmblânzească” cele două roți.
Noi ne doream foarte mult ca Daniel să treacă deja la două roți pentru că astfel era mai comod să ne plimbăm toată familia pe biciclete. Totuși, roțile ajutătoare nu oferă atâta mobilitate și viteză.
Metoda tradițională de a învăța copilul să meargă pe două roți e cea mai răspândită – părintele aleargă în rând cu copilul, ținând din spate de șaua bicicletei sau de haina/umărul copilului asigurându-l să nu cadă. Însă nu este o cale atât de comodă pentru părinți (sau pentru spatele părintelui) și nici nu garantează că copilul va scăpa repede de frică.
Țin minte cum am încercat într-o zi să-l învăț pe Daniel (pe când avea 4 ani și jumătate) – am zis „Hai să încercăm!”. Dar, îndată ce a urcat ambele picioare pe pedale a și căzut, zgâriind cotul. După care, el fiind foarte sensibil la lovituri, m-a făcut să înțeleg că degrabă el nu va încerca și l-am lăsat.
Când revenise primăvara, ne doream atât de mult să ne plimbăm toată familia pe biciclete și am simțit că a venit momentul să încercăm din nou. Daniel împlinise deja 5 ani. Dar, pentru că nu-mi doream al doilea eșec, am dat o căutare în google să descopăr vreo metodă mai sigură și mai ușoară pentru copil. Am găsit niște instrucțiuni video despre o metodă extrem de simplă și rapidă de a învăța copilul să meargă pe bicicletă. Am testat-o și ne-a reușit – băiatul meu mergea pe două roți în mai puțin de 2 zile!
Înainte de toate, aveți nevoie de o bicicletă corespunzătoare vârstei lui/ei. Copilul trebuie să atingă bine solul cu picioarele atunci când este așezat (după caz, șaua va fi coborâtă la maxim).
Evident, bicicleta de echilibru (fără pedale) este extrem de eficientă. Cu ajutorul ei copilul repede învață să-și țină echilibru și capătă control și încredere. Însă nu vă grăbiți să-i cumpărați una, pentru că o puteți crea din orice bicicletă. Personal, cred că aceste biciclete sunt mai potrivite pentru copii mici, să zicem 2-3 ani, pentru că ele sunt chiar ușoare și mici pentru a fi manevrate cu ușurință. Acum fetița mea a început să meargă pe o astfel de bicicletă și este extrem de entuziasmată de fiecare dată când o scot la plimbare. Merge abia de vreo două săptămâni și deja reușește să ridice ambele picioare pentru câteva secunde.
Nu vă bazați pe roțile ajutătoare, pentru că ele, de fapt, nu ajută în nici un fel copilul să aibă o tranziție ușoară la 2 roți. Fiul meu a mers vreo 3 ani cu ele, însă când le-am scos, nu avea nici un succes să stea fără ele. Unicul avantaj ar fi doar faptul că copilul învață bine să pedaleze, spre deosebire de bicicleta de echilibru. Însă, cea mai mare provocare este să învețe să-și țină echilibru!
Metodă rapidă de a învăța copilul să meargă pe două roți
1. Cu ajutorul unei chei de piulițe, îndepărtați pedalele și roțile ajutătoare (dacă le aveți). De fapt, veți avea în față un fel de bicicletă de echilibru.
2. Coborâți șaua pe cât posibil, astfel încât picioarele să atingă sigur solul atunci când este așezat.
3. Mergeți într-un parc unde găsiți o pantă mică cu iarbă. Dacă bicicleta are frână de mână, înainte de toate arătați copilului cum s-o folosească. Apoi încurajați copilul să meargă pe iarbă împingându-se cu picioare.
De ce pe iarbă? Pentru că, în primul rând, dacă cade – nu doare (deci frica se reduce). În al doilea – bicicleta nu va dezvolta viteză mare ceea ce ar putea speria copilul. Evident, pentru început va face pași mici, dar cu timpul va fi mai încrezut(ă) și va reuși să facă pași mari, iar în final – să ridice ambele picioare de la sol. Puteți chiar să provocați copilul să țină picioarele în aer 10 secunde, apoi 15 secunde…și tot așa mărind intervalul.
Odată ce copilul însușește să-și țină echilibru mergând pe iarbă și frânează la timp, puteți trece pe asfalt. La această etapă folosiți echipamentul de protecție.
Nu grăbiți procesul și lăsați-vă copilul să prindă încredere. Băiatului meu i-a fost suficient aproape o oră. A început să meargă cu așa o viteza încât obosisem să alerg după el. 🙂
4. Atașați o pedală înapoi și încurajați copilul să folosească doar o pedală (de regulă, dreapta) – un picior va sta pe pedală, al doilea va împinge. Pentru siguranță, puteți încerca întâi pe iarbă.
5. Atunci când copilul deja își menține bine echilibru, poate vira și frâna, a venit momentul să puneți și a doua pedală. Atașați-o și reveniți înapoi pe iarbă pentru o siguranță mai bună. Unii copii deja sunt pregătiți pentru etapa aceasta în 30 de minute, alții în câteva ore sau zile. Dar e important să lăsați copilul să se simtă sigur pe forțele proprii înainte de a trece la această etapă.
Încurajați copilul să privească doar înainte și să pedaleze cât mai repede astfel el/ea va fi concentrat asupra acestei sarcini și va uita de frică și nesiguranță.
6. Nu presați copilul, lăsați-l să învețe în ritmul său și apreciați orice încercare și reușită. Dacă cade și se lovește, cât de ne nesemnificativ nu v-ar părea, neapărat consolați-l și lăsați-l să recapete din nou curajul să încerce. În cazul în care apar frustrările – amânați un pic procesul.
7. Și ultimul truc, de care am aflat abia acum: decât să-i tot amintiți să-și țină echilibru, mai bine îi sugerați să întoarcă un pic volanul în direcția în care simte că acuși cade.
Și nu uitați să înregistrați filmuleț video cu primele sale realizări. Este o etapă importantă pentru copil.
Și pe final vreau să accentuez că SIGURANȚA ESTE ESENȚIALĂ! Este important copilul să poarte cască din primele zile dar și pe parcurs, oricât de bine nu ar merge. Pentru început puteți folosi și alt echipament de protecție, precum mănușile, și apărătorile de genunchi și coate.
Vârsta medie la care copilul învață să meargă pe două roți este între 5 ani si 7. Unii copii învață chiar de la 3 – 4 ani, alții mult mai târziu.
Sper mult că aceste trucuri și idei vor fi utile pentru lecțiile voastre de mers pe bicicletă. Rezultatele nu se vor lăsa așteptate mult timp. Mult succes!
Cu Drag, Natalia