Activitate senzorială: Nisip pufos din făină
Întotdeauna m-a încântat ideea de a-mi implica copiii în pregătirea copturilor: fiul mixează cu blenderul ingredientele, iar fiica toarnă făina sau alte ingrediente uscate în bol. Ei sunt tare fericiți! Dar să adun făina de pe masă, podea și hainele lor nu-mi pare foarte amuzant. Dar, ce nu faci pentru a-ți vedea copiii satisfăcuți că au îndeplinit o sarcină „matură”.
Consider că puține jucării ar captiva atâta atenție și implicare a unui copil mic precum o face joaca cu cereale, boboase și, evident, făina. Senzația care o ai atunci când bagi mâna într-un bol plin cu făină este atât de plăcută, încât înțelegi dragostea copiilor față de aceasta. Evident, această activitate generează multă mizerie și de aceea foarte puțini părinți sunt curajoși să o ofere spre joacă copiilor.
În căutare de idei interesante de a implica făina în activitate senzorială pentru fiica mea (1 an și 8 luni), am găsit această rețetă inedită. Eram foarte curioasă care ar fi textura făinei amestecată cu ulei, de aceea, cât încă dormea, iute am combinat ingredientele. WOW! Ce textură fină! A ieșit un fel de nisip pufos, deloc lipicios, aidoma nisipului de pe plajele din Hawaii.
Imi plac activitățile care nu necesită multă pregătire, iar toate ingredientele și obiectele le găsim acasă:
- făina
- ulei (cel mai simplu)
- un bol
- un platou
- linguri pentru măsurat, păhăruțe, boluri mici, forme pentru nisip
Pentru a avea o consistență perfectă, e nevoie să vă conduceți după proporția 1:8, ceea ce ar însemna 1 cană ulei și 8 făină. Pentru început am vrut să testez rețeta, de aceea am folosit 2 căni de făină și 1/4 cană de ulei. Este important să se folosească măsuri exacte pentru ca aluatul să nu devină lipicios.
Este o activitate senzorială distractivă și foarte accesibilă. Și cel mai important – este absolut sigură pentru orice vârstă, chiar și pentru cei care pun totul în guriță, iar acest lucru e un mare avantaj. Fiica mea a fost tare încântată de joaca aceasta, turna în păhăruțe, îi făceam forme și ea le strivea cu bucurie. M-am alăturat și eu acestei activități și am primit multă plăcere. Poți să folosești chiar și forme pentru nisip. Pe bune, nu am putut s-o opresc din joaca aceasta.
Acum că timpul s-a răcit, iar copiii nu mai au acces la joaca în nisip, creează un altfel de „nisip” extrem de fin, chiar acasă. Pot să spun cu certitudine că e chiar mult mai fin decât nisipul kinetic și desigur MULT mai ieftin.
Evident, generează mizerie, însă se curăță mai ușor decât făina obișnuită. Pentru a nu avea regrete că ai acceptat această activitate, fie așterni un cearșaf mare sub copil sau sub masa de lucru, fie îl lași să se joace în cadă (fără apă). Sau să se joace înainte de a te apuca de curățenie.
Acum că ți-am dat o idee, nu ezita să pregătești repejor acest „nisip”. E o ocazie bună de a petrece productiv timpul cu copilul tău.
Și nu uita să te abonezi la pagina mea de Facebook pentru a fi la curent cu alte idei de joacă interesante.
Apropo, dacă ai încercat să prepari acest „nisip”, voi fi bucuroasă să lași un comentariu și să ne zici cum a fost reacția copilului tău 😉
Cu Drag, Natalia
One thought on “Activitate senzorială: Nisip pufos din făină”