{Pictură + motricitate fină} cu bețișoare cu vată
Fiica mea a început să interacționeze cu arta cam pe la 12 luni, când principalul instrument de pictat erau degetele ei. Cu timpul, a trecut la pensule groase, apoi am încercat și pictură cu buretă sau folie de aluminiu. După cum probabil și intuiți, îmi place mult să experimentez diverse instrumente și texturi și totul pentru a stimula creativitătea încă de la vârsta ei fragedă.
Când aude invitația mea să picteze, devine cel mai fericit copil care emană sunete de bucurie și bate din palme.
De data aceasta, am încercat un alt instrument de pictat, unul care se găsește absolut în orice gospodărie și probabil nici nu bănuiți că poate servi drept material în artă. Este vorba de banalele bețișoare cu vată (pentru urechi).
Este prima ei experiență de a le folosi și pot să zic că totul a ieșit mult mai interesant decât mă așteptam. A fost încântată de această experiență nouă, dar eu am fost și mai mult, pentru că e un exercițiu de motricitate fină foarte bun. Să știți cu nu e atât de ușor pentru un copil să țină bețișorul ăsta subțire și mai să și coloreze.
Este foarte distractiv pentru copii să picteze cu obiecte care sunt neordinare, dar și o modalitate atractivă pentru copiii care nu prea au interes în artă. E o invitație pe care copiii nu ar refuza-o.
Și pentru că deja pășim în perioada sărbătorilor de iarnă, mi-am propus să facem o pictură cu această tematică. Prin intermediul bețișoarelor și ale vopselelor lichide, am încercat să pictăm un omuleț de zăpadă, un brăduț și fulgi de zăpadă.
Pictură cu bețișoare cu vată
Materiale de care veți avea nevoie:
- câteva bețișoare cu vată (pentru urechi)
- vopsea lichidă (sau guaș diluat cu un pic de apă)
- foaie albastră (sau albă)
Vopseaua se toarnă pe o paletă, pe un capac de plastic sau pe prosop de hârtie. Pregătește câte un bețișor pentru fiecare culoare.
Și acum încurajează-ți copilul să facă cât mai multe puncte cu bețișorul în interiorul omulețului și să picteze fulgii de zăpadă prin puncte. Dar cât entuziasm apare la copil în procesul punctării!
În cazul în care veți picta omulețul de zăpadă, cel mai potrivit este să folosiți o foaie albastră pentru că astfel se accentuează punctele albe. Și acum e perioada ideală pentru a folosi vopseaua albă din plin, culoarea care de regulă nu se folosește atât de des.
Puteți folosi și alte culori în acest desen: negru (ochi, gură, nasturi, căciulă), portocaliu (nas), maro (mâini). Însă, oricum, oferă-i copilului libertatea să aleagă culorile pe care le dorește, pentru că totuși e creația lui.
Pare a fi o activitate destul de simplă, însă pictura cu bețișoare implică dezvoltarea și consolidarea mai multor abilități la copil precum:
- motricitatea fină
- apucarea
- coordonarea mână ochi
- concentrarea
- creativitatea
Și cel mai important, pictura cu bețișoare este o activitate distractivă care îi ține pe copii ocupați și concentrați pentru o perioadă mai lungă.
Am tot admirat-o pe Adelina concentrată în timp ce încerca să umple cercurile cu puncte, deși la început mi-a zis că nu poate. După care, i-am arătat că poate picta și prin altă modalitate: să facă linii orizontale, pentru a imita zăpada.
În final, ne-a ieșit o pictură destul de drăguță!
Apropo, ochii, căciula și mâinele le-am desenat împreună cu mânuța ei – astfel ea era convinsă că a fost efortul ei.
Pentru o altă zi puteți alege să pictați un pom de Crăciun, care va fi umplut cu puncte din diverse culori, jucării de brad, ciorap de Crăciun sau altele. Imaginația nu are limite în această perioadă frumoasă.
Citește și 35 de activități de familie pentru o iarnă de neuitat
Un avantaj în folosirea bețișoarelor cu vată în pictură este, în primul rând, accesibilitatea (comparativ cu pensule), dar și faptul că nu ai treabă cu curățirea pensulelor după activitate.
Apropo, odată ce desenul s-a uscat, vă recomand să atârnați lucrarea copilului la vedere pe perioada sărbătorilor. Sau, de ce nu, o puteți înrăma ca o adevărată operă de artă de care copilul va fi mândru.
Am fost și eu curioasă să încerc experiența și chiar mi-a plăcut (și nu mă puteam opri, deși ea mă alunga de pe foaia sa). Așa că, cu certitudine această activitate este ideală pentru copii de orice vârstă. În orice caz, ar fi minunat să te așezi alături de copil în procesul de creație și să începi și tu creația ta, pe o foaie separată. Lasă-ți copilul să picteze după propria imaginație și nu-i indica cum trebuie să facă. Iar faptul că copilul te vede implicat/ă în activitatea lui/ei, arătând și entuziasm, îi va oferi un exemplu bun, dar și încredere în sine.
Citește și 56 activități zilnice pentru copii cu vârsta 2-3 ani
Și chiar dacă mânuțele și suprafețele adiacente s-ar putea să se murdărească, respiră adânc și repetă în gând „Totul se curăță!” și oferă celui mic ocazia să fie creativ în felul său 😉
Ca o mică remarcă pe final – sunt unii copii care ar fi tentați să bage bețișoarele în urechi (probabil pentru că o vede pe mami sau pe tati făcând asta). De aceea, este important să fie supravegheat copilul în timpul activității. Chiar dacă copilul a avut anterior tentația să le bage în urechi, această activitate îi va arăta reala funcție a bețișoarelor, mult mai plăcută.
Până apar următoarele idei de activități și jocuri pentru copii, te invit să te abonezi la blog AICI sau la pagina de Facebook pentru a primi notificări. Mă poți urmări și pe profilul de Instagram.
Cu Drag, Natalia