35 de activități pentru copii de 18 luni

CAMERA DE JOACĂ

Descoperă cele 35 de idei de activități pentru copii de 18 luni și află care sunt particularitățile acestei vârste pentru a-l ajuta să se dezvolte armonios.

Activitati copii de 18 luni

Vârsta copilului de 18 luni este una magică după mine!

Este etapa momentelor noi în dezvoltarea micuțului, atunci când începe să scoată primele cuvinte mai clare, începe să fie mai încrezut pe piciorușe și aleargă tare haios ca o rățușcă.

Însă este perioada când cere să fie mai mult „distrat” și ajungi să crezi că se plictisește tare repede de jucăriile sale. Pentru mine a fost momentul când am început să caut mult în Google, Pinterest și cărți diverse idei de a le ocupa timpul. Însă voiam să fie interesant și pentru mine, dar util și benefic pentru copil.

Deși copiii mei au trecut demult de etapa aceasta, totuși mi-am salvat lista cu jocurile preferate, inclusiv și poze. Așa că mai jos vin cu numeroase idei de jocuri și activități pentru copii de 1 an și jumătate.

Dar, până atunci să vorbim despre caracteristica acestei vârste pentru a înțelege mai bine comportamentul, reacțiile și necesitățile acestei vârste.

Particularitățile vârstei de 18 luni

1. Cea mai mare diferență pe care ai putea să o simți este faptul că încet se trece de la 2 somnuri la un somn pe zi. La început asta ar putea să-ți dea toată ziua peste cap (cu un somn mai puțin, deci mai puțin timp pentru tine), însă sunt și părți pozitive în această schimbare, și anume:

  • somnul de la prânz va fi mai lung.
  • îți vei putea organiza ziua având o claritate despre orele de somn, respectiv vei putea ușor ieși din casă pâna la somn sau după (dar poți fi mereu flexibilă dacă ai un sistem de purtat, astfel nu depinzi deloc de somnul copilului).
  • copilul va merge seara mai devreme la culcare, ceea ce înseamnă timp liber pentru voi doi. Dar ține cont că depinde mult de cât de consecvenți veți fi în crearea regimului de somn. Ora ideală când un copil de 18 luni ar trebui să meargă la culcare (având un somn pe zi), este 19:00-20:00.

2. Este vârsta când capătă interes mai mare pentru diverse activități și când începe să urască plictiseala – ceea ce înseamnă că trebuie să planifici activitățile care să-l dezvolte fizic și cognitiv.

3. Încep primele tentative de a face unele lucruri independent – deci e momentul să dai dovadă de multă răbdare.

4. Micuțul deja spune 3-4 cuvinte și arată cu degetul către obiectele menționate.

5. La 18 luni copiii deja încep să trăiască diferite emoții și comportamente și apar primele tantrumuri (pentru asta trebuie să vă pregătiți moral și informativ). Ei înțeleg doar careva limite (deci nu avea mari așteptări în obidiență) și apar primele încercări de a vă comunica despre careva dorințe sau intenții.

Citește și 9 activități care îi vor ține ocupați pe copii de 12-18 luni

6. Încă nu știe să se joace cu alți copii, de aceea nu te frustra atunci când el/ea se joacă paralel cu copilul prietenei tale.

Mai jos găsești un set de jocuri și activități pentru copii de 18 luni care îi vor dezvolta fizic și cognitiv.

35 de jocuri și activități pentru copii de 18 luni

1. Activitate senzorială – toarnă într-un vas fulgi de ovăz, pune-i la dispoziție linguri și farfurii de plastic și lasă-l/o să toarnă fulgii dintr-un vas în altul. Pentru a curăța mai ușor după activitate, așterne ceva sub locul de joacă.

2. Sticlă cu spumă – umple o sticlă cu apă și câteva picături de săpun lichid, închide-o bine și agit-o puțin până face spumă. Acum lasă-ți copilul să o agite și să exploreze spuma.

3. Cuburi de gheață – este o experiență senzorială de vară extraordinară! Poți să îngheți și câteva jucării sau obiecte în cuburi de gheață. Vezi aici detalii despre activitatea cu gheață.

4. Ștampile cu tuburi de carton – vei avea nevoie de un tub de la hârtie igienică, vopsea lichidă și o farfurie. Arată-i cum se înmoaie tubul în vopsea și se lasă ștampile rotunde pe foaie sau pe geam.

5. Jocul curat cu spuma de ras. E nevoie de o pungă cu zip și spumă de ras. Umple punga cu spumă și închide-o bine, ba chiar securizează marginea cu scoci. Acum lasă-ți copilul să se joace cu punga explorând senzațiile.

6. Îmbracă elastice – ai nevoie de o sticlă înaltă (gură mică) și elastice mici. În timp ce îl/o ajuți ținând sticla, lasă-ți copilul să îmbrace elastice pe gura sticlei. Am încercat și altă variantă: îmbrăca elastice pe degetul meu mare :)) E un exercițiu de motricitate perfect!

7. Cutia de carton de la ouă – întoarce-o invers, dă-i o pensulă groasă și vopsele lichide (nouă ne plac cele de la Ikea) și lasă-ți copilul să picteze „munții”.

8. Motricitatea fină. Pune-i la dispoziție hârtie creponată, șervețele colorate sau ziare și permite-i să le rupă cât îi poftește inima. Sau faceți mingi din ziare. Să vezi câtă fericire va avea!

9. Spală geamurile. Dă-i un pulverizator umplut cu apă și un prosopel și lasă-l/o să „spele” geamurile. Dacă copilul nu pune totul în guriță, oferă-i ocazia să picteze pe geam cu vopsea lichidă.

10. Exercițiu de motricitate: să decojească ouă (nouă ne plac de prepeliță), mandarine sau banane tăiate rondele.

11. Joaca cu apă – cea mai îndrăgită de copii! Așează pe tavă diverse recipiente, vase mici și dă-i o sticlă cu apă (cea de sport e perfectă). Va turna dintr-un vas în altul cât e ziua de lungă.

12. Toba – dă-i linguri de lemn și lasă-ți copilul să interpreteze o melodie, asta dacă te țin urechile.

13. Foarfeca. Este momentul când deja poate să învețe să se antreneze cu foarfeca. E nevoie de una cu vârfurile rotunjite. Dă-i să taie fâșii înguste de carton subțire sau paie de plastic.

14. Jocul cu pompoane – e nevoie de pompoane mari și o cutie de carton (sau cutie goală de la șervețele uscate). Fă un orificiu în cutie și lasă-ți copilul să bage pompoane. Același lucru poți să faci și cu creioane sau spaghete groase, doar că trebuie să faci mai multe orificii în cutie (cu ajutorul unui cuțit sau foarfecă) și lasă-ți copilul să bage creioanele în cutie.

15. Jocul cu scobitori – vei avea nevoie de o farfurie de spumă și scobitori cu biluțe. Copilul va trebui să introducă scobitorile pe toată suprafața farfuriei.

16. Stickere – dă-i voie să lipească stickere pe podea, dulap, covor. Apoi dă-i sarcina să le dezlipească. Același lucru poți să-l faci cu scoci: lipești fâșii lungi pe dulap sau masă și lasă-l/o să dezlipească.

17. Copiilor tare le place să spele încalțămintea! Lasă să spele cu peria șlapii, sandale sau altă încălțăminte de vară.

18. Creați turnuri înalte din cuburi sau blocuri și lasă-ți copilul să le dărâme cu mingea sau piciorul.

19. Pictură cu apa. Dacă nu ești gata să-i dai copilului să picteze cu vopsea, atunci lasă-l să picteze pe un carton cu o pensulă groasă înmuiată în apă.

20. Sortarea șosetelor – oferă-i un coș plin de șosete și lasă-l să sorteze perechile.

21. Cursa cu obstacole – creează diferite obstacole prin cameră.

22. Învățăm culorile prin joacă – pune într-un coș diverse obiecte de culori diferite și roagă-l pe copil să scoată din coș toate obiectele de culoarea roșie. Apoi alege o altă culoare.

23. Desenăm cu creta afară sau în casă – poți să improvizezi o măsuță-tablă pentru cretă la tine acasă.

24. Dance Party – pornește muzica preferată și dansați împreună. Câtă fericire vei vedea pe chipul micuțului!

25. Coș pentru rufe – umple coșul cu diverse haine. Acum roagă copilul „să scoată” hainele din coș. După ce a îndeplinit sarcina, zi-i acum să pună toate la loc. La sfârșit întreabă-l „Ai pus toate rufele în coș?”, la care va da din cap sau va zice entuziasmat „Da!”.

26. Sortează pompoane după culoare folosind formele pentru brioșe. Poate să le sorteze cu mâna sau cu un clește de bucătărie.

27. Construiți turnuri din paste tubulare – vezi aici.

28. De-a bucătar, însă cu produse adevărate: varză, felii de morcov, măr, pătrunjel, frunze de salată, castraveți etc. O alternativă sănătoasă la fructele/legumele din plastic.

29. Pușculiță – fie găsești una acasă, fie o confecționezi dintr-o cutie de carton sau plastic. În loc de monede de metal, poți folosi monede de plastic (de jucat) sau le confecționezi din carton.

30. Transmite mingea – Vă așezați față-n față cu picioarele desfăcute la o distanță mică. Ai nevoie de două mingi de plastic: una pentru tine și cealaltă pentru copil. Îi zici copilului să împingă mingea spre tine, dar în același timp îi transmiți și tu mingea. Acest lucru îl/o va învăța să anticipeze lucrurile. Dacă e prea dificil, poți începe doar cu o minge mare.

31. De-a v-ați ascunselea – nici un joc nu e mai interesant decât acesta!

32. Pictăm cu vopsea comestibilă – colorezi iaurtul cu ingrediente naturale: suc de sfeclă, morcov, turmeric, fructe.

33. Albumul foto de familie – ia-ți copilul în brațe, deschide albumul foto sau foto-cartea și oprește-te cu degetul la fiecare membru al familie întrebândul-l/o cine e acea persoană. Cu siguranță își va recunoaște părinții, dar acum e momentul să facă cunoștință cu rudele sau prietenii.

34. Modelează multe biluțe mici din plastilină (tare) și arată-i cum să le strivească pe o foaie de hârtie. Numește și sculorile a fiecărei biluțe.

35. Cleștișori – vei avea nevoie de mai mulți cleștișori de plastic și o cutie de carton. Arată-i cum să atașeze cleștișorii de marginea cutiei.

Recomandări pentru părinți de copii de 18 luni

Ține cont de aceste recomandări pentru a petrece vesel și util timpul cu copilul tău de 18 luni.

  1. Copilul ușor trece dintr-o stare în alta și neplanificat poate să facă un tantrum, de aceea introduce activități noi atunci când e dornic să se joace (și să nu fie flămând sau obosit).
  2. Micuții de 18 luni încă au o capacitate redusă de concentrare, de aceea e ok să fie interesat doar 5-10 minute, după care să arate semne de plictiseală. E ceva firesc! De aceea, creează-ți o listă lungă de activități pentru a-l ține departe de plictiseală (și de tantrumuri).
  3. Copilul tău e unic! Așa că ai răbdare dacă copilul tău prinde mai greu comparativ cu semenii lui. Fiecare copil se dezvoltă în ritmul său.
  4. Nu insista cu o activitate dacă vezi că nu prezintă interes, se frustrează sau începe a plânge.
  5. Micuții la această vârstă deja pot manevra cu obiecte mici, însă, oricum, este importantă supravegherea ta! Dacă copilul tău pune absolut totul în gură, atunci amână unele activități.
  6. Întotdeauna interacționează cu micuțul indiferent de activitate! Nu fi doar un observator. Vorbește cu el/ea, reacționează, interacționează și atinge-l/o. Un copil de 18 luni va arată mai mult interes dacă ești prezentă și oferi încurajare și feedback.
  7. Și cea mai importantă: nu fi insistentă cu micuțul! Nu-l forța să învețe literele, cifrele, să identifice cuvinte sau culorile. Lasă lucrurile să se întâmple firesc – ele oricum se vor întâmpla atunci când creierul lui/ei va fi suficient de dezvoltat ca să le învețe. Unii copii învață mai repede, alții mai târziu. Dar au tot timpul la dispoziție să învețe, așa că nu grăbi lucrurile.

La această vârtsă micuțul are nevoie de jocuri active, exerciții de motricitate fină, experiențe senzoriale și să aibă multe oportunități de a explora lumea înconjurătoare. Dar și de multă comunicare cu mami și tati.

Care sunt activitățile preferate pe care le faci cu copilul tău de 18 luni? Oferă-ne niște inspirație mai jos în comentarii.

***
Și nu uitați să vă abonați la newsletter pentru a primi notificări despre articole noi. Totodată, nu ezitați să dați Like paginii de Facebook sau să mă urmăriți pe Instagram, acolo unde vin cu mai multe detalii din viața noastră de familie.

Cu Drag, Natalia

8 thoughts on “35 de activități pentru copii de 18 luni”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *