9 activități care îi vor ține ocupați pe copii de 12-18 luni
Nu pot să cred că bebelușul meu deja a crescut și a devenit un omuleț mic foarte curios și extrem de activ.
După părerea mea, copiii la 1 an sunt A-D-O-R-A-B-I-L-I!
Acum, acești omuleți vor să fie mai independenți, dar în același timp ramân a fi neîndemânatici și, respectiv, foarte amuzanți. Încep a înțelege instrucțiunile, dar nu întotdeauna le și îndeplinesc. De exemplu, o rog să pună tricoul în sertar – ea scoate toate hainele din sertar, îi cer să arunce la gunoi scutecul – ea vrea să scoată ceva din gunoi.
Ce să zic, această etapă este foarte interesantă, pe de altă parte, un pic solicitantă pentru mame!
La această vârstă capacitatea de concentrare se îmbunătățește considerabil, astfel vor fi captivați de diverse activități pentru o perioadă mai lungă decât pentru 3-5 minute. Nu e nevoie de cumpărat jucării sofisticate și scumpe, care oricum vor fi abandonate în scurt timp. Mai mult decât atât, multe mai sunt și toxice, iar acestea trebuie să lipsească din casă cu desăvârșire.
Obiectele pe care le găsim prin casă sunt ideale pentru micii exploratatori pentru a le ține ocupate mânuțele cele mici și dolofane.
Am creat o listă cu activitățile preferate ale fiicei mele (17 luni) și sunt bucuroasă să mă împart cu ea. Toate aceste activități se pregătesc ușor și rapid, contribuie la dezvoltarea motricității fine și a capacității de manipulare. Totodată, acestea pot menține un copil nemișcat și concentrat pentru o perioadă mai lungă.
Unele activități presupun folosirea obiectelor mici, așa că supravegherea este obligatorie! Personal, consider că nu trebuie să așteptăm vârsta de 3 ani pentru a le oferi experiența obiectelor mici dacă ai grijă să nu lași copilul fără supraveghere nici măcar o secundă, repetând de fiecare dată „Aceasta nu punem în guriță!”. Cu timpul, copilul va însuși această regulă.
ACTIVITĂȚI SIMPLE CARE SĂ-I ȚINĂ OCUPAȚI PE COPII DE 12-18 LUNI
1. Pompoane și tava pentru cuburi de gheață
Această activitate este atât de ușoară și e distractivă pentru toate vârstele. Firește, copiii mici deocamdată vor pune haotic pompoanele. Însă copiii mai mari pot deja să sorteze după culori sau să folosească cleștele de bucătărie pentru a le muta dintr-un vas în tavă.
O altă idee este să introducă pompoanele într-o sticlă de plastic – este o activitate care dezvoltă foarte bine motricitatea fină, dar și îți oferă un strop de respiro, pentru că va fi captivat pentru o perioadă mai lungă.
Fiica mea iubește să-i fac „ploiță din pompoane” și atâta bucurie îi provoacă!
2. Joaca cu cereale sau boboase
Aici e nevoie doar de o cutie sau de un vas/cratiță și orice ai prin casă: fasole, năut, orez, paste, chiar și făină de porumb. Mai adaugă și niște farfurii și păhăruțe de plastic, linguri, diferite borcănașe, tel și alte ustensile de bucătărie. Poți folosi și o sticlă mică de plastic sau un borcănaș în care va pune cu atenție obiectele mici.
>>ÎNCEARCĂ ȘI: ACTIVITATE SENZORIALĂ: NISIP PUFOS DIN FĂINĂ
Pentru a ușura curățenia de după activitate, așterne un cearșaf mare sau o față de masă.
Activitatea aceasta necesită supraveghere în cazul copiilor mici!
3. Tabla cu magnete
Fără îndoială, frigiderul magnetizat este ideal pentru această activitate. Însă după cum nu mai avem un astfel de frigider în casă, eram în căutare de idei cum am putea utiliza magnetele adunate de prin călătorii. Și am gasit – tava de cuptor!
Comoditatea acesteia este că o poți plasa în orice cameră, vertical sau culcat și poți folosi fie magnete de frigider, fie magnete-litere sau cifre (sunt mai colorate și mai ușoare în utilizare).
4. Pictăm cu apă
Am avut câteva tentative să o las să picteze cu vopsea și nu am fost deloc fericită, pentru că inevitabil aceasta ajungea pe față, ochi și în gură. Dar mai grav e că pereții riscă să fie pictați de micul „Picasso”, iar noi nu suntem gata pentru așa o manifestare a creativității.
În schimb, i-am oferit o altă ocazie de a „picta” și anume cu apa.
Lipește foaia pe masă cu scoci, dă-i o pensulă mai mare și un păhăruț cu puțină apă. Demonstrează-i copilului cum se pictează și lasă-ți micul artist să „coloreze” toată foaia.
Această activitate nu necesită supraveghere, așa că poți să-ți vezi de pregătirea cinei sau de alte treburi, pentru că vei avea cel puțin 30 de minute libere.
5. Strecurătoarea și spaghetti sau paiuri
Această activitate este perfectă pentru dezvoltarea motricității fine, iar copiii la această vârstă deja au căpătat capacitatea de concentrare și îndemânare necesare pentru astfel de exercițiu. Dacă ai strecurătoare cu găuri mai mari, folosește paiuri.
>>ÎNCEARCĂ ȘI TURNURI DIN PASTE (PENTRU COPII DE 1-2 ANI)
6. Cutia cu forme
Știu că se vând jucării de lemn care au găuri cu forme, însă mi-am dorit să fac și un DIY. Este atât de simplu!
Am folosit o cutie de la pantofi, am lipit o foaie colorată, am trasat conturul diferitor forme de lemn (sau poți folosi chiar capace sau alte obiecte de prin casă), am decupat formele cu cuțitul pentru hârtie și mi-am încurajat copilul să găseasca forma obiectului.
Adițional am lipit și un fermoar cu clei fierbinte și o bandă velcro.
7. Sertarul de la congelator
Pare ar părea bizar, însă este o activitate senzorială pe placul copiilor.
Fetița mea, cum vede că-l deschid, fuge iute la el! Este unul din locurile ei preferate. Firește, nu îmi fac griji că i se răcesc mânuțele pentru că e chiar benefic în scopul călirii.
Este o activitate care antrenează diverse simțuri – are parte de contrast de temperatură, diferite forme, texturi și culori. Desigur că nu oferim acces la containerul cu carne!
>>ÎNCEARCĂ ȘI ACTIVITATEA CU JUCĂRIILE ÎNGHEȚATE
E perfect dacă folosești pungile zip transparente.
Sau poți pune într-un vas diverse legume/fructe congelate și lasă-ți copilul să se bucure de explozia culorilor!
8. Stickere
Dacă ai nevoie urgent să oferi o ocupație copilului, stickere sunt o modalitate simplă și extrem de captivantă pentru că copiii adoră stickere!
Lipește-le pe o suprafață verticală la diferite înălțimi și încurajează-ți copilul să le ajungă. Copilul va încerca să sară, să se ridice în vârful degetelor, să se întindă și va face așezări, astfel vor fi antrenați mușchii.
O altă idee este să le lipești pe covor și să îndemni copilul să „culeagă” stickere. Este o sarcină ideală pentru consolidarea capacității de apucare și manipularea obiectelor mici.
9. Pușculița cu monede
Au copiii o atracție specială față de monede. Pâna să înțeleg că totuși avem o pușculiță în casă, am folosit un container de la jucării care are și un orificiu pentru monede. Activitatea e mai interactivă pentru că containerul este transparent și vede unde se duc monedele.
Dar e posibil de făcut o pușculiță și din oricare cutie de plastic. Cele mai potrivite monede sunt cele de joacă sau monede de metal mari (cenți). Sau poți să încerci să faci monede colorate din carton, doar că vor avea o durată de viață mai scurtă.
Copiii mai mici trebuie supravegheați pe parcursul activității!
Nu rata următoarele articole pe blog – primește notificări direct în poșta ta electronică adăugând adresa ta de email aici și apasă butonul abonare. Am să fiu bucuroasă să te văd în vizită pe pagina mea de Facebook și Instagram.
Dar tu ce activități folosești pentru a-l ocupa pe cel mic? Voi aprecia mult să te împarți și cu ideile tale, aici în comentarii.
Cu Drag, Natalia
4 thoughts on “9 activități care îi vor ține ocupați pe copii de 12-18 luni”