Anul acesta te îndemn să devii mai fericită, mai productivă și mai sănătoasă
Să fii mamă este un job over-full-time dificil, epuizant și stresant, iar pentru a crește un copil, tu trebuie să funcționezi bine. Familia, casa, munca, crizele de furie, ore de somn insuficiente, timp puțin pentru propriile pasiuni – toate te pot ușor epuiza. Din lipsa de timp pentru tine și a numeroaselor griji și sarcini pe care trebuie să le jonglezi, ajungi să te plasezi pe ultimul loc.
Ne simțim într-un fel convinse că este important să ne dedicăm timpul, corpul și viața în totalmente copilului, chiar dacă el/ea deja a crescut suficient de mare încât să-ți ofere acel răgaz pentru ca tu să-ți umpli pieptul cu aer proaspăt. Însă te simți vinovată să o faci – pentru că te conduci de ideea că acesta e rolul unei mame.
Însă, nu-ți va reuși să fii mai prezentă în viața copilului tău dacă nu ți-ai făcut ordine în gândurile tale, nu vei găsi inspirație să te joci cu copilul tău dacă mintea ta este tot timpul îngrijorată sau în viața ta e haos și nici nu vei fi în stare să-i oferi un start sănătos în viață atâta timp cât tu nu urmezi un mod de viață sănătos.
În consecință, are de suferit sănătatea ta, starea ta de spirit, relația cu copiii și soțul, inclusiv și atitudinea ta. Toate luate împreună te pot transforma într-o persoană nefericită, iar energia negativă îi va afecta pe cei din jur, inclusive pe tine pe termen lung.
Atunci când devenim parinți, primim un ghid despre cum să îngrijești și să crești un copil sănătos și fericit, însă nu ni se oferă un ghid prin care să învățăm să ne tratăm pe noi înșine cu mai multă dragoste și blândețe, în special în etapele mai dificile ale maternității.
Firește, o cină cu soțul în oraș ocazional sau o petrecere cu prietenele tale ar putea să te ajute să devii mai fericită pe moment, dar uneori este important să pornești unele obiceiuri si ritualuri zilnice care te vor menține fericită, calmă, tolerantă si încrezută în sine pe termen lung.
Atunci când ai grijă de tine, devii o mamă mai bună
Maternitatea este o muncă constantă grea și este foarte ușor să uiți de tine. Dar atunci când nu reușești să ai grijă de tine, abilitatea ta de a îngriji de copii și de a te bucura de maternitate sunt afectate.
Pe de altă parte, o mamă care este odihnită, are o dietă echilibrată, duce un mod de viață activ, dedică timp relației cu sine însuși, menține relații apropiate cu prietenii și acceptă sau cere ajutor atunci când forțele sunt epuizate, este mult mai bine echipată în rolul său de mamă.
Copilul tău te vede … și va dori sa fie ca tine!
Copiii sunt tare iscusiți în a-și imita mamele! Și ei vor sa fie exact ca și tine și să ducă viața pe care o duci și tu. Astfel, mamele sunt responsabile în a le oferi un model demn de urmat.
Oare ne putem aștepta de la un copil să se alimenteze sănătos dacă mama asta nu o face? Oare un copil poate să devină pozitiv dacă mama are o atitudine negativă și se plânge tot timpul? Dar oare copilul va învăța să-și controleze eficient emoțiile dacă mama nu-și controlează reacțiile sale? Și dacă tu nu ai încredere în tine, nici copilul nu va crește o persoană încrezută în propriile forțe și valori.
Cel mai bun exemplu pe care îl poți oferi copilului tău este faptul că pentru a duce o viață sănătoasă și împlinită, este foarte important să fii fericit și să ai grijă de tine. Pe lângă faptul că ești mama lor, mai ești și o persoană cu propriile sale necesități, interese și propria viață. Și este important să-i înveți că pentru a avea grijă de ceilalți trebuie în primul rând să ai grijă de tine. Astfel, copiii tăi vor vedea în tine un model puternic care nu uită de propriile necesități.
Începe să faci schimbările în viața ta acum
Suntem la început de an și inevitabil ne gândim la noi începuturi, la noi încercări și la noile provocări pe care le-am putea accepta. Unii dintre noi fac bilanțuri sincere despre ce a mers și ce a eșuat în anul trecut și își setează obiective noi pentru noul an.
Lungimea listei cu obiective diferă de la o persoana la alta; ne cumpărăm agende noi, folosim lista cu bullets sau chiar ne facem un plan bine definit. Dar, de regulă, ne creăm lista cu obiective prea generale fără să determinăm pașii concreți spre realizarea acestora. Și, deseori, ajungem la final de an constatând că puține lucruri am realizat și puține lucruri s-au schimbat.
De câte ori ți-ai zis „Anul acesta aș vrea să fac multe schimbări, să-mi îmbunătățesc viața, să devin mai sănătoasă, mai fericită și să mă reînventez astfel încât să devin o versiune mai bună a mea!”?
Începe să faci schimbările, fără frică și fără scuze și fără să te aștepți că lucrurile vor merge și așa cum sunt.
Astăzi încerc să vă atrag în această provocare de transformări palpabile și pe parcursul acestui an voi veni cu mai multe detalii la anumite puncte mai importante sau acolo unde mi-a reușit și aș vrea să vă împărtășesc povestea mea, astfel oferindu-vă mai mult imbold și determinare.
Pe de altă parte, voi fi bucuroasă să aflu și poveștile voastre de succes care ne va servi drept inspirație.
Iată care aspecte urmează să le modific sau transform pentru a-mi îmbunătăți calitatea vieții, pentru a-mi simplifica viața și să devin o versiune mai bună a mea și sper să vă regăsiți și voi în aceste necesități și să vă alăturați în acest proces de transformare:
- Obiceiuri și rutualuri pentru ca tu să devii o mamă mai productivă și mai fericită
- Obiceiuri pentru o viață mai sănătoasă
- Eliberează-te de emoții negative
- Nu lăsa grijile și fricile să-ți conducă viața de mamă
- Învață să-ți controlezi emoțiile și reacțiile și devino o mamă mai calmă
- Reduce dezordinea din casa ta și din mintea ta
- Începe să faci sport cu mai multă motivație și disciplină
- Învață să privești paharul pe jumătate plin
- Învață să trăiești mai mult în prezent sau cum e să fii mindful
- Reduce stresul din viața ta și găsește căile de relaxare
Am pornit această serie articole nu doar pentru a vă motiva pe voi, dar și pe mine, pentru a duce până la capăt transformările mele pornite mai devreme. Iar atunci când te pornești într-o călătorie alături de alte persoane dornice de transformări, capeți mai multă motivație și curaj.
Ești pregătită să accepți această provocare și să-ți îmbunătățești calitatea vieții tale și să devii o mamă mai calmă, mai productivă, mai sănătoasă și mai fericită? Dacă vom fi mai multe, vom reuși să ne motivăm și încurajăm mai mult, astfel vom simți efectele într-o perioadă mai scurtă.
Ai grijă să te abonezi pentru newsletter (o poți face aici) pentru a primi notificările atunci când se publică o nouă inspirație și voi fi extrem de bucuroasă să primesc feedback atunci când veți porni o nouă schimbare, lăsâng un hashtag #planetamami pe Facebook sau #planetamamiblog pe Instagram pentru a motiva cât mai multe mame.
Ne auzim cât de curând posibil! <3
În ce domenii simți că ai avea nevoie de schimbări sau chiar transformări și ai avea nevoie de mai mult ajutor și motivație? Scrie te rog mai jos în comentarii.
Cu Drag, Natalia
2 thoughts on “Anul acesta te îndemn să devii mai fericită, mai productivă și mai sănătoasă”