Biscuiți aromați cu semințe de susan

BUCĂTĂRIA COPIILOR

Acești biscuiți din semințe de susan îi vor cuceri de la mic la mare. Se prepară ușor și rapid și sunt o gustare perfectă între mese. 

Copiii adoră biscuiții și asta nu e o noutate!

Și nu doar pentru gustul său crocant și dulce, dar și pentru a-și ocupa timpul sau a lupta cu plictiseala. De multe ori, părinții apelează des la acestea pentru a-și ocupa copiii în trafic, când e nevoie de așteptat, în calitate de gustare etc.

Sunt chiar o salvare în situațiile de foame care e pe cale să iasă de sub control – îi dai un biscuit și el e fericit și cât de cât sătul.

Citește și: 10 gustări sănătoase pentru copii în călătorii lungi

Din nefericire, majoritatea biscuiților pe care le găsim pe rafturi abundă în E-uri, conservanți și mult zahăr (cât de des citești lista de ingrediente de pe etichetă?). Evident, astfel de biscuiți nu vom putea pregăti niciodată în condiții de casă, mai ales crocanți și sfărâmicioși, dar putem cel puțin opta pentru biscuiți mai sănătoși (din ingredientele pe care le cunoaștem) și care se pregătesc destul de ușor.

De câțiva ani, am descoperit o rețetă de biscuiți perfecți – Biscuiți cu semințe de susan – care, pe lângă toate, conțin și susan, iar acestea sunt bogate în Calciu.

Dar interesul pentru biscuiți din susan are și o istorie!

Șapte ani în urmă am fost într-o călătorie prin China împreună cu soțul. Am rămas încântată de cultura asiatică, de tot ce-am văzut și am experimentat și m-am îndrăgostit de bucătăria chineză – e foarte specifică și e extrem de sănătoasă.

Pentru curiozitate: în mare parte, alimentația chinezilor se bazează pe legume stir-fry (în tigăile wok) și făină de orez, carnea se consumă doar în proporție de până la 20% tocată mărunt, nu e deloc picantă (așa cum e în alte bucătării asiatice), iar la desert se consumă doar fructe.

Mai jos vedeți câteva poze din călătorie, unde nu lăsam camera foto nici o secundă 🙂

Deci, despre biscuiți cu susan 🙂

Anume acolo am gustat niște biscuiți divini din susan! După ce am revenit acasă, eram curioasă să găsesc acea rețetă de biscuiți. Dar am testat din prima această rețetă și ne-a cucerit pe loc! Nu zic că sunt exact ca cei din China, însă prezența susanului în cantitate majoritară deja a fost un hit pentru mine.

Încearcă și: Pudding din avocado și banane

Rețeta ideală de biscuiți cu susan

De atunci, nu am mai experimentat alte rețete de biscuiți de susan și am rămas fidelă acestei rețete pentru că, în primul rând, e a naibii de ușoară!

Ceea ce-mi place cel mai mult este că include puțină făină și unt în cantitate moderată. Însă, susanul, pe lângă faptul că are o aromă îmbătătoare, mai e și o sursă bogată de calciu. Iar asta este exact de ce au nevoie copiii. Apoi, conține grăsimi nesăturate (adică sănătoase), sunt calorice și conțin antioxidanți.

Pentru a căpăta biscuiți mai aromați, susanul trebuie un pic rumenit pe tigaie uscată. Dar mare grijă – nu vă depărtați deloc de tigaie și amestecați continuu, pentru că se arde foarte ușor.

Ținând cont de faptul că aluatul trebuie să se întărească binișor înainte de a modela bilele și a le trimite la cuptor, rezervați-vă mai mult timp pentru asta. Pentru că, de fapt, ele se coc în doar 8-10 minute. Dar dacă sunteți presați de timp, nu mai puneți aluatul în frigider, ci puneți câte o linguriță plină de aluat pe tavă – acestea oricum se topesc în cuptor și preiau forma rotundă.

Încearcă și: Brioșe sănătoase: fără zahăr și fără făină

Pașii sunt următori: untul se lasă la temperatura camerei până se înmoaie, susanul se rumenează, se omogenizează ingredientele lichide, la care se adaugă ingredientele uscate. Apoi se pune la frigider pentru 30-60 minute, după care se pune la cuptor.

O mică remarcă despre zahăr – în rețetă folosesc zahăr alb, dar puteți folosi zahăr de cocos (varianta ideală).

Eu chiar încerc să vă tentez să experimentați această rețetă de biscuiți, pentru că sunt absolut convinsă că vă veți îndrăgosti de aceștea de la mic la mare.

Notă: nu se recomandă să dați acești biscuiți copiilor sub 1 an, pentru că susanul poate provoca alergii. Și nici copiilor care au puțini dinți – există riscul de sufocare cu semințele minuscule. Eventual, biscuiții se vor oferi copiilor mai mari de 18 luni – 2 ani.

Rețeta: Biscuiți cu semințe de susan

INGREDIENTE (cam 15-18 biscuiți):

  • 90 gr făină
  • 1 ou (mai mare)
  • 100 gr zahăr alb sau de cocos
  • 60 gr unt moale
  • 1 linguriță suc de lămâie
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță sare
  • 150 gr susan rumenit

PREPARARE:

Untul se bate bine cu spatula, apoi se incorporează zahărul și se mixează până se capătă o consistență cremoasă. Se adaugă oul și sucul și iar se mixează vreo 30 sec. Apoi se incorporează treptat ingredientele uscate (făina, sare, bicarbonat) și se amestecă cu ajutorul spatulei. Pe final, se adaugă susanul și iarăși se amestecă bine.

Aluatul se pune la frigider pentru cel puțin  30-60 min pentru a se întări. Cuptorul se preîncălzește la 170C și se așează 12 bile (dintr-o linguriță plină de aluat) pe tava tapetată cu hârtie de copt, lăsând între ei o distanță de 3-4 cm. Se coc timp de 8-10 min (dar se ard ușor), așa că nu plecați departe.

Tava se scoate din cuptor și se lasă câteva minute până se răcesc și întăresc un pic, după care se pot transfera pe platou. Cât încă sunt fierbinți, biscuiții sunt moi și lipicioși, așa că se servesc după ce s-au răcit și au devenit crocanți.

Nu le păstrați în pungă pentru că tind să se înmoaie și nu mai sunt atât de crocanți.

Acum aștept să-mi scrii (aici în comentarii), dacă ai încercat acești biscuiți și dacă v-au plăcut!

Nu rata următoarele articole pe blog – primește notificări direct în poșta ta electronică adăugând adresa ta de email aici și apasă butonul abonare. Dar nu rata postările zilnice pe feed și Stories atât pe Facebook, cât și pe  Instagram, unde vin cu diverse idei pentru o viață sănătoasă și nu numai.

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *