{Conservăm} fructele prin congelare
Vara trecută eram în plin proces de pregătire pentru diversificarea fiicei mele care urma să înceapă din septembrie. Era datoria mea să-i ofer un start bun în alimentație, una variată și bogată nutritiv. De aceea, am studiat minuțios tot procesul de congelare a fructelor, legumelor și piureurilor pentru a-i oferi ocazia să guste din mâncarea gătită acasă, din primele lingurițe.
Firește, borcănașele sunt destul de comode, le poți găsi la tot pasul și chiar îți permit să economisești timpul petrecut la bucătărie. Însă să nu uităm că merge vorba de mâncare procesată, care a fost prelucrată termic și tratată sub presiune pentru ca aceasta să stea pe rafturi până la 2 ani. Ca rezultat, are loc o pierdere substanțială de vitamine, cât și se reduce calitatea gustului. Și, nu în ultimul rând, acestea conțin agenți de îngroșare (precum amidon sau făină) pentru a spori stabilitatea, iar aceasta diluează densitatea nutritivă.
Citește și Înghețată pe băț din piersici
Mâncarea pregătită acasă este net superioară mâncării procesate. Prin congelare, aceasta își păstrează gustul natural și integritatea nutritivă. În al doilea rând, e mai economă. Iar acum, când ai la îndemână atâtea fructe și legume proaspete, de ce să nu le pregătești din timp și cu un un buget mult mai mic? Ai nevoie doar de o vizită la piață și de câteva ore la bucătărie. Iar pe borcănașe vei putea să te bazezi începând cu ianuarie, pentru că piureurile congelate se păstrează cel mult 6 luni. Sau în situații de excepție – când nu ai reușit să prepari ceva sau în călătorie.
Dacă ai un bebeluș care va începe în curând diversificarea ori urmează să treacă la etapa următoare a diversificării și dorești să-i oferi gustări din fructe preparate de tine, atunci nu ezita să le congelezi cât mai curând.
Totul despre congelarea fructelor
Poți congela fructele sub formă de piure (separat, pentru prima etapa a diversificării, și combinat) în tava pentru cuburi de gheață sau în forme de silicon pentru brioșe (pentru porții mai mari). Congelează neapărat și felii de fructe sau pomușoare întregi care ulterior vor fi folosite în copturi sau smoothies. Todotadă, fructele congelate vor fi un remediu excelent în perioada dentiției sau pentru a combate febra – doar servește-le așa congelate într-un tifon sau dispozitiv pentru hrănire cu mâner.
La începutul diversificării, congelarea piureurilor în forme mici are mai multe avantaje:
- La începutul diversificării, bebelușii nu consumă mai multă mâncare decât mărimea unui cub (în mediu, 1 cub conține 2-3 lingurițe de piure). Așa că nu va fi posibil să mixezi în blender așa o cantitate mică. Ulterior, vei cuantifica cantitatea mâncării mai ușor.
- Vei decongela doar atâtea cuburi cât va consuma bebelușul la o masă. Astfel, nu are loc irosirea mâncării.
- E foarte probabil să ai ustensilele necesare acasă.
- Doar acum petreci mai mult timp în bucătărie pentru a pregăti o cantitate mai mare de mâncare, iar când va veni momentul, vei decongela doar unul sau câteva cuburi.
Ustensile de care vei avea nevoie:
- forme pentru cuburi de gheață (plastic sau silicon) sau forme din silicon pentru brioșe
- blender
- o carafă (pentru a umple mai ușor și fără multă murdărie)
- pungi pentru congelare (cele Zip sunt foarte comode)
- la necesitate, sită sau aparat pentru gătit la aburi
Absolut toate fructele pot fi congelate, doar că unele au nevoie de o tehnică aparte: cireșe, căpșuni, prune, piersici, pepene galben, pere, mere, zmeură, căpșuni și foarte curând, dovleac. Vei avea nevoie și de banane pentru a combina cu fructele acre. Opțional poți folosi și iaurtul pe care îl vei combina cu fructele.
Citește și Smoothie pentru copii: ghid pentru începători
Dacă pregătești piure de fructe pentru prima etapă a diversificării, e recomandabil de curățat de coajă și de gătit la abur pentru câteva minute (pentru o mai bună digerare). Aici vorbesc de prune, piersici și caise care devin mai dulci în urma tratării termice.
Reguli de bază pentru congelarea piureurilor din fructe
- Spală bine forma pentru cuburi de gheață cu apă caldă și săpun. Ideal ar fi în mașina de spălat vase sau toarnă apă clocotită (doar dacă acest plastic permite fierberea).
- Piureurile congelate trebuie folosite în decurs de maxim 6 luni.
- Temperatura congelatorului trebuie să fie sub -18C.
- Fructele se spală bine, se pasează cu blenderul, se porționează în forme și se acoperă cu peliculă alimentară.
- Piureul pregătit trebuie congelat cât mai curând posibil sau păstrat pentru doar câteva ore în frigider.
- Ai grijă să nu plasezi formele în sertarul unde se păstrează carnea pentru a evita contaminarea cu bacteriile.
- După ce mâncarea a stat în congelator pentru câteva ore, transferă cuburile în pungile pentru congelare și indică data și conținutul.
- Înainte de a sigila punga, scoate aerul cu ajutorul unui pai, pentru a evita cristalizarea (care poate reduce cantitatea de vitamine) și închide pungile ermetic.
- Pentru a decongela piureul, lasă-l peste noapte în frigider. Dacă ai nevoie urgent de o porție de piureu, pune cubul într-o cană sau bol adânc și lasă-l într-o cratiță cu apă caldă.
- Piureul decongelat NU se congelează din nou!
Pentru a congela felii de fructe, așterne hârtie pentru copt pe o tavă și așează feliile într-un strat fără să stea lipite și pune în congelator pentru 2-3 ore, după care transferă-le în punga pentru congelare. Nu uita să scoți aerul înainte de sigilare.
Ți-a rămas doar să pui creativitatea în joc și să creezi diverse combinații din fructe, pentru a oferi cât mai mare varietate copilului tău!
Nu rata următoarele articole pe blog – primește notificări direct în poșta ta electronică adăugând adresa ta de email aici și apasă butonul abonare. Am să fiu bucuroasă să te văd în vizită pe pagina mea de Facebook și Instagram.
Spor la treabă!
Cu Drag, Natalia