Darurile toamnei în congelatorul tău
Toamna deja a intrat în drepturi depline. Fructele și legumele încet se epuizează și ne apucă (pe noi mămicile) groaza când ne gândim la ce vom găti în curând copiilor noștri, dar și întregii familii, pentru că ne dorim să avem un meniu variat chiar și în perioada rece a anului.
Pentru mine, cea mai bună metodă este congelare. Aceasta este cea mai răspândită metodă de conservare din lume, care permite păstrarea aromei, texturii și a valorii nutritive ale fructelor și legumelor mai bine decât oricare altă metodă. În mare parte am vorbit despre regulile de bază de congelare ale fuctelor și beneficiile acesteia într-un articol mai vechi. Dar de data aceasta voi vorbi în principiu despre produsele care le putem congela acum, toamna. Ai mare noroc dacă spațiul din congelatorul tău îți permite. Așa că nu ezita să extinzi sezonul fructelor suculente și a legumelor bogate în vitamine cât mai mult posibil, mai ales dacă ai un bebeluș în casă.
Majoritatea legumelor necesită să fie blanșate înainte de congelare. Această metodă este necesară pentru a distruge enzimele și bacteriile care duc la pierderea valorii nutritive și a gustului pe durata congelării. Metoda este următoarea: legumele spălate se pun într-o cratiță cu apă clocotită pentru câteva minute, după care se transferă cu o lingură cu găuri într-un vas cu apă cu gheață. Decât să folosesc cuburile de gheață pentru a răci apa, eu fac altfel: pun un bol mare cu 1/2 apă în congelator pentru câteva ore sau peste noapte. Apoi umplu bolul cu apă rece. După care scot legumele din bol și le las un pic să se scurgă. Dar nu toate legumele necesită blanșare.
Iată câteva trucuri:
ROȘIILE
Deși roșiile de la mama din grădină deja aproape s-au terminat, mai e timp să le pui în congelator. Mulți ar întreba – „La ce folos?”. Sigur că nu pentru salate, dar vor fi absolut indispensabile la prepararea mâncării. Astfel, vei evita roșiile fără gust care vor invada vitrinele pe timpul rece sau pasta de tomate, pentru că știm că e mai puțin sănătoasă (doar dacă e făcută acasă).
Am început să congelez roșiile încă în primul an de viața al primului copil, însă am ales o metodă mai migăloasă – pasam roșiile în blender, apoi le înghețam în forme (nu cuburi, ci mai mari). Așa că din anul trecut am apelat la o altă metodă extrem de simplă – congelez roșiile întregi! Doar le speli, le ștergi și le arunci în punga pentru congelare. Anul acesta am zis să congelez mai multe pentru că deja la începutul primăverii se epuizase.
Roșiile le poți congela și prin blanșare – se taie un „X” deasupra (pentru a ușura decojirea), apoi se pun în apă clocotită pentru 1-2 minute (până ce pielița începe să se desprindă), apoi direct în apă cu gheață pentru altele 2 minute. Pielița se va curăța foarte ușor. Așează-le pe o tavă și pune în congelator pentru 1-2 ore după care le transferi în punga pentru congelare. La necesitate, vei scoate câte roșii ai nevoie și le vei pasa în blender. Mai migălos acum, mai ușor mai târziu!
Cum putem să folosim roșiile congelate? La prepararea supelor, pentru sosul cu carne, pentru paste cu ton, pentru terciuri cu legume (orez, arpacaș, hrișcă) etc. Deci, oriunde poate fi folosit pentru a da aromă, dar și un strop de vitamina C, atât de importantă în perioada rece a anului. Doar scoate o roșie la necesitate, apoi o dai prin răzătoare măruntă sau prin blender. Foarte simplu și sănătos!
PRUNELE
Deși am mai vorbit despre congelarea fructelor, prunele ocupă un loc aparte în congelatorul meu și este fructul toamnei. Este ideal pentru brioșele noastre preferate sau tarte. Scoate sâmburele, taie în patru părți, așează-le pe o tavă (acoperită cu foaia pentru copt) și pune în congelator pentru câteva ore. După care transferă în punga pentru congelare, scoate aerul cu ajutorul unui pai și sigilează. Nu uita să menționezi și data.
DOVLECELUL
Am descoperit foarte multe utilităție ale dovlecelului la prepararea diferitor mâncăruri și de aceea am început sa-l congelez în cantități mari. Îl folosesc în brioșe, omlete, chifteluțe, quiche și supe-cremă. Pentru a congela dovlecelul, se folosește metoda de blanșare, despre care am vorbit mai sus.
Înainte de blanșare (2-3 minute), feliază în bucăți mai mari sau diferite mărimi. În final, se transferă în pungă și se scoate aerul. Am avut zile când cumpărasem prea mulți dovlecei, dar timpul pentru a mă ocupa cu blanșare nu am avut. De aceea am sărit peste blanșare și am congelat așa proaspete, în felii mari. Pentru a le folosi la gătire, nu e nevoie să le decongelezi, ci doar se vor da prin răzătoare. Sau vei arunca direct în supă.
DOVLEACUL
Eu ador să fac copiilor mei copturi din dovleac, pentru că el le dă savoare și pufoșenie, care merg ideal cu o cană caldă de lapte. Iar pentru a ușura utilizarea dovleacului ca ingredient, îl congelez sub formă de piureu (vedeți aici metoda). Însă piureul se pregătește în câțiva pași. În primul rând, pun dovleacul ÎNTREG la copt pentru o oră (sau în jumătate, dacă e mare). Nici nu vă imaginați cât de rapid el se coace! După ce s-a răcit, se curăță de semințe și cu o lingură se scoate miezul. Apoi miezul se pasează cu blenderul și se toarnă în formele de silicon pentru brioșe. De regulă, într-o formă încape 1/2 cană. Sau se pune o cană de piureu direct în pungă. Se lasă în congelator pentru câteva ore, se transferă în pungi și se menționează cantitatea.
Adițional, poți să congelezi dovleacul în bucăți mai mari, care va fi utilizat la prepararea supelor, piureurilor, terciurilor sau plăcintelor. Se va da prin răzătoare dovleacul congelat sau se va tăia cuburi (însă lasă-l un pic la temperatura camerei).
IERBURI
Ador supele cu mult pătrunjel și mărar, de aceea îmi place să le am proaspete și la îndemână anul împrejur. Înainte congelam verdeața tocată într-o caserola mare și la necesitate luam o mână de verdeață, dar caserola ocupa prea mult spațiu. Data aceasta am congelat ierburile prin 3 metode:
1. Pătrunjelul și/sau mărarul tocat într-o pungă cu fermoar (nu mare). Ierburile le distribui pe toata suprafața pungii.
2. În forma pentru cuburi de gheață – se toacă mărunt, se porționează în forma pentru cuburi de gheață, se toarnă un pic de apă și se pune la congelat pentru 1-2 ore, după care se transferă în pungi. Când vrei să dai un gust mai bogat supei, scoate doar un cubulet cu verdeață aromată și aruncă-l așa congelat înainte de a opri focul.
3. Sub forma cuburilor de gheață, însă în ulei. Este ideal pentru salate! Înainte de a-l folosi, decongelează cubul.
CONOPIDA/BROCCOLI
Dacă îți mai rămâne spațiu în congelator, ai putea de pe acum să congelezi chiar și conopida sau broccoli, pentru că acum te costă mai puțin. Peste câteva luni, costul lor se va dubla sau chiar tripla. Înainte de a le congela, aceste legume trebuie întâi blanșate pentru 2-3 minute.
SPANACUL
Deși spanacul congelat se găsește în supermarketuri, am dubii despre cât de organic este. De aceea, optez pentru congelarea frunzelor proaspete care încă le găsesc la piață. Se pasează în blender cu puțină apă, apoi se transferă în forma pentru cuburi de gheață și se bagă în congelator pentru 1-2 ore. După care se transferă în punga pentru congelare. Ulterior, cuburile de spanac pot fi folosite la prepararea smoothie-urilor, în omletă, în supă, rissoto sau în quiche.
VÂNĂTA sau ARDEII COPȚI
Până nu de mult, congelam legumele coapte porționat în pungi. Însă de când am dat de pungile pentru congelare, folosesc o altă metodă – legumele coapte le așez separat una de alta pe o tavă acoperită cu o foaie pentru copt, pun în congelator pentru 1-2 ore după care le transfer în pungi. Este mult mai comod atunci când vine timpul să le folosești în perioada rece a anului. Și nu uita să congelezi ardeiul și proaspăt – curăță de semințe și taie în jumătate sau în patru părți și pune-le la congelat în pungă. Acesta nu trebuie evitat în supe pentru un adaos de aromă.
***
Mi-ar plăcea să aud și experiența ta în a congela diverse fructe și legume sau poate și altele.
Mai multe idei pentru un mod de viață sănătos le găsești pe pagina de Facebook și pe Instagram. Și nu ezita să te abonezi la blog pentru a primi notificări despre articole noi direct pe email.
S-ar putea să-ți placă și alte articole:
- Prepararea și congelarea piureului de dovleac
- {Conservăm} fructele prin congelare
- Alimentația corectă începe de acasă
Cu Drag, Natalia