Fii Campionul Bunătății la Maratonul Copiilor {Chișinău}

CAMERA DE JOACĂ

O dată pe an, la Chișinău se organizează un eveniment sportiv distractiv prin intermediul căruia copiii au ocazia să învețe despre generozitate, solidaritate, compasiune și să capete sentimentul plăcut în urma unui act de binefacere. Merge vorba de Maratonul Copiilor organizat de Misiunea Socială Diaconia cu scopul de a aduna fonduri pentru a ajuta copiii din familii nevoiaşe asistaţi în Centrul comunitar din s. Roşu, Cahul. Din păcate, din cauza migraţiei şi a sărăciei, aceşti copii sunt lipsiţi de anumite bucurii ale copilăriei şi de cele mai multe ori sunt nevoiţi să abandoneze şcoala.

Organizat pentru al cincilea an consecutiv, Maratonul Copiilor este un eveniment ce reunește părinți și copii cu vârsta de 6-10 ani dornici să alerge pentru o cauză nobilă.

Probabil mulți copii-școlari au venit deja acasă cu un flyer despre această cursă sportivă (prezentat de voluntari) sau le-au povestit părinților cu entuziasm, însă nu întotdeauna părinții sunt la curent despre acest eveniment de caritate sau nu-și arată interesaul (trist).

Dar, deoarece copiii mici au nevoie să fie înregistrați și însoțiți de părinți, am decis să scriu și un articol de îndemn. La urma urmei, copiii au multe de câștigat din această participare și e un motiv frumos de a petrece o zi de sâmbătă.

Eu am o legătură specială cu Diaconia și susțin toate activitățile și proiectele organizate de ei. De câțiva ani sunt și ambasadorul proiectului Centrul Maternal (poți vedea aici mai multe detalii) și mă simt flatată de faptul că pot implica și copiii mei în activitățile menite să ajute oameni.

Fiul meu, Daniel, fiind elev în clasa a 3-a, a început să participe la Maratonul Copiilor chiar din prima clasă. Noi pe atunci aflasem în același timp despre maraton, dar din surse diferite: el de la voluntarii Diaconiei care fac prezentări în toate școlile în ajun de evenimentul sportiv, dar eu de pe pagina Diaconiei. Nu am putut ține informația dată doar pentru mine, așa că vă povestiserăm despre maraton atunci și astfel am devenit și mai mulți participanți.

Pe parcurs, fiul meu atrăgea tot mai mulți colegi și prieteni să participe pentru că, fiind mai mulți, e și mai distractiv, nu? Și în fiecare an renunță și la meciurile de fotbal care se organizează sâmbăta și la alte activități, pentru că, cum zice el, „Maratonul e o dată pe an și nu vreau să-l ratez.”

Ce presupune Maratonul Copiilor?

Anul acesta, cursa sportivă de caritate se organizează în ziua de sâmbătă, pe 13 octombrie 2018, și începe cursa la 10:00, la Chișinău, la Manej (str. Andrei Doga 26). Evenimentul începe la 10:00 și va dura până la 13:00.

În competiţie se pot înscrie copiii cu vârsta de 6-10 ani (copiii claselor a I-IV). Aceștia sunt invitați să alerge pentru o cauză nobilă, iar părinții lor (sau buneii), numiți în mod simbolic „sponsori”, sunt cei care convertesc distanța alergată în bani. Copiii vor alerga pe categorii de vârstă atât cât vor rezista ei fizic. În momentul în care copilul își aleargă distanța și se oprește, un voluntar îi oferă o foaie cu distanța parcursă pe care o transmite părintelui pentru a fi convertită distanța în bani. Fiecare metru alergat se va transforma într-o donație simbolică (1m = 25 de bani). 

Diaconia atenționează că suma reprezintă o donație benevolă, însă haideți să cultivăm bunătatea în copiii noștri de mici și să oferim donații cu inima deschisă.  

În afară de cursa propriu-zisă, copiii vor avea parte de multă distracție și activități: ateliere de joc (jocuri Djeco de la Carousel), ateliere de creație, tombolă cu daruri, jonglerie, show cu bule de săpun și un moment artistic susținut de copiii de la Centrul Republican „Artico”.

Pentru a participa la Maraton, copiii și părinții lor sunt invitați să completeze formularul online de înregistrare AICI. Înscrierile au loc până pe 12 octombrie, orele 12:00. Așa că, grăbiți-vă!

Igor Belei, directorul Misiunii Sociale „Diaconia”: Abandonul şcolar în localităţile rurale este tot mai des întâlnit din cauza migrației și a sărăciei, iar unica şansă de a ajuta aceşti copii să aibă un viitor frumos, este şcolarizarea. În acest an, ne-am propus să îi ajutăm în acest demers pe copiii din Centrul comunitar din s. Roșu, Cahul. Printr-un efort comun suntem capabili să salvăm destinele copiilor aflați la grea încercare. Așteptăm pe mic și mare la cursa bunătăţii.”

Neapărat să vă luați frații mai mici de 6 ani la eveniment – nu doar se vor bucura că au ocazia să-si susțină frații, ci vor avea parte să alerge în voie după terminarea cursei și vor putea participa la diverse activități și să guste din diverse bunătăți.

Prima participare a fiicei mele a fost pe când avea 2 ani – de atunci o luam în fiecare an. Îi place la nebunie să aibă libertatea de a alerga pe un teritoriu atât de mare, acompaniată de muzică veselă și mulți copii entuziasmați și gălăgioși. Așa că, Maratonul Copiilor este o activitate pentru întreaga familie.

Deci, pregătiți-vă încălțămintea și haine de sport comode, antrenați-vă măcar un pic în zilele care au mai rămas și susțineți-vă copilul în a dărui bucurie copiilor nevoiași.

Ne vedem la Maratonul Copiilor!

Vedeți mai jos câteva poze de la maratonul din 2017.

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *