10 gustări sănătoase pentru copii în călătorii lungi
Indiferent dacă călătoriți cu mașina, trenul sau avionul, pregătiți diverse gustări sănătoase pentru a le potoli foamea celor mici, dar și pentru a le ocupa timpul în călătorie.
Familia noastră adoră să se aventureze în călătorii, fie scurte sau îndepărtate. Și în majoritatea cazurilor alegem să călătorim cu mașina. Anul acesta am ales ca destinație insula Thassos, fără a face vreun stop (adică 18 ore de mers).
Călătoriile lungi cu mașina sunt foarte interesante, distractive și accesibile, însă acestea pot deveni sresante atunci când te porneși nepregătit, MAI ALES dacă ai 1 sau mai mulți copii „la bord”.
De regulă încep să mă pregătesc de călătorie cu cel puțin o săptămână în prealabil și sarcinile mele de bază sunt: să pregătesc lista de jocuri și activități (vezi activități pentru copii mici) și idei pentru coșul cu gustări și mâncăruri pentru gurițe mici și veșnic flămânde pe durata voiajului. Să nu negăm faptul că gustările ne pot salva de multe frustrări din cauza plictiselii și deseori au rolul de activitate în drum pentru copii.
Pe parcurs, am adunat o listă cu gustările care sunt cele mai potrivite pentru copii în trafic: sănătoase, ușor de preparat și cu conținut redus de zahăr și grăsimi. Pentru că atunci când îți pregătești coșul cu propriile gustări, controlezi ce și când se mănâncă. Încerc să includ cât mai multe gustări sănătoase și câteva dulciuri sau snack-uri pentru situații speciale. Astfel, scade tentația să te oprești la orice benzinărie pentru snackuri nesănătoase.
Indiferent dacă călătoriți cu mașina, avionul sau trenul, aceste gustări nutritive sunt tentante chiar și pentru mofturoșii la mâncare. În plus, mâncarea la drum devine și mai apetisantă, atunci de ce să nu profităm și să venim cu un „meniu” mai sănătos?! 😉
Sper mult că aceasă listă o să vă ofere inspirație pentru coșul vostru cu gustări sănătoase pentru următoarea voastră călătorie de familie.
Gustări sănătoase pentru copii în călătorii lungi
1. SANDWICH CU HUMUS ȘI LEGUME
Este gustarea noastră preferată, atât pentru drumuri lungi, cât și cele scurte. Pita se taie în jumătate – astfel căpătăm 2 buznărașe. Ungem un strat gros de humus și adăugăm diverse legume tăiate paiuri sau felii subțiri (castraveți, morcov, ardei, avocado), câteva felii roșii și câteva frunze de salată sau spanac. Fiecare sandwich se acoperă bine cu folia alimentară.
În cazul în care nu preferați humusul (deși în combinația această e absolut delicios), îl puteți înlocui cu cremă de brânză. Bineînţeles, frunzele de salată şi feliile de roşii n-ar trebui nici ele să lipsească din sandviş, pentru un gust de-a dreptul delicios.
2. CAȘCAVAL – Le tai cubulețe sau pai și le servești într-o caserolă mică. Sau le poți pune pe o scobitoare (taie vârfurile). Cel mai potrivit cașcaval va fi Mozarella și orice alt sort tare.
3. IAURT CU SEMINȚE CHIA ȘI FRUCTE
Această gustare este foarte bună în calitate de mic dejun atunci când călătoriți noaptea. Arunc toate ingredientele într-un borcan mic înainte de plecare și îl las în ladă frigorifică. Iar dimineața copiii au parte de un mic dejun sănătos fără să coboare din mașină. Rețeta completă o găsiți aici.
Ca alternativă, puteți pregăti borcănașe doar cu iaurt, fulgi de ovăz și fructe, și nemijlocit înainte de servire adaugă câțiva fulgi de porumb. În cazul dat copilul va înfuleca această gustare fără condiționări. Fulgii de porumb noi nu consumăm acasă (nu sunt din categoria gustărilor sănătoase), însă sunt o cale bună de a-i ocupa pe copii în trafic – mai ales atunci când le servești în pahare de hârtie/plastic.
4. BRIOȘE SAU BISCUIȚI DE CASĂ
Pentru că brioșele sau copturile pe care le găsim uneori prin magazinele de la benzinării sunt foarte bogate în zahăr și grăsimi, încerc să le pregătesc de acasă. Acum că e sezonul dovleceilor, îți recomand brioșe cu dovlecei și mere sau brioșe simple din ovăz și bostan. Sau încercați biscuiți din susan. Dar sunt sigură că ai și tu câteva rețete de copturi iubite de copiii tăi.
5. CLĂTITE AMERICANE
Îmi place să iau în drum anume acest tip de clătite pentru că nu sunt grase și copiii mei le-ar mânca cât e călătoria de lungă. Poți să încerci să faci chiar mini-clătite. Rețeta o găsești în articolul Clătite Americane pufoase cu dovleac.
6. BATOANE ENERGIZANTE – Este o gustare proteică, deci foarte sățioasă și nutritivă. Atunci când avem posibilitatea, optăm pentru batonașe fără zahăr, însă îndulciți pe bază de fructe. Pereferatele noastre sunt batonașele bio de la Mogli.
7. FRUCTE PROASPETE
Orice fruct ce nu e prea suculent, este ideal pentru călătorii: cireșe, pepene galben cubulețe, felii de măr, caise, struguri, afine, nectarine, banane etc. Unele fructe le servesc în pahare de plastic sau de hârtie.
8. LEGUME CRUDE
Legumele crocante sunt perfecte în călătorii: castraveți, bețișoare de morcov și ardei dulce, roșii cherry, boabe de porumb/mazăre verde. Unele legume ar merge foarte bine cu humus sau guacamole.
9. OUĂ FIERTE TARI – Ouă de prepeliță sunt ideale pentru călătorie – le decojești și le pătrez în caserole (care va fi păstrat în frigider până la servire).
10. PENTRU RONȚĂIT – Alune, nuci, fructe uscate, semințe de floarea-soarelui și dovleac decojite. Copiilor le servesc în pahare de plastic/hârtie. Acestea nu sunt doar bogate în fibre și nutrienți, dar mai sunt un mijloc foarte bun de a ocupa timpul copiilor în trafic.
Încearcă să eviți nucile ce conțin sare.
11. GUSTĂRI PENTRU SITUAȚII EXCEPȚIONALE
Atunci când copilul deja e obosit de călătorie, de jocuri sau cărți și frustrările încep să se contureze, ne salvează gustări ronțăitoare care îl va liniști pe copil și-l va ține ocupat pentru o perioadă: fulgi sau inelușe de porumb, biscuiți, napolitane, bomboane pe băț (noi folosim doar cele organice de pe iherb.com).
Și să nu uităm de importanța consumului de apă și evitarea băuturile ce conțin mult zahăr. Atunci când ești în trafic și trebuie să stai pe loc perioade lungi, burtica poate să creeze uneori probleme, astfel, apar probleme de flutulență, constipație și balonare. O cale de a preveni aceste probleme este hidratarea. Iar în scopul acesta cel mai potrivit este să consumați apă și doar uneori ceaiul pregătit de acasă. Puteți lua chiar și chefir sau iaurt de băut, însă doar dacă aveți și un frigider.
Alte lucruri necesare în călătorie:
- Paie
- Pahare/farfurii de hârtie
- Pungi zip și simple
- Șervețele umede și uscate
- Termos (atât pentru lichide, cât și pentru mâncare)
- O păturică pentru a face un picnic
Păstrați toate gustările într-un coș și restul în geantă frigorifică (este o investiție bună pentru familii cu copii). Iar pentru mai multe idei și trucuri îți recomand să citești și articolul cu 17 idei pentru o călătorie mai ușoară cu copiii.
Sper mult că veți găsi câteva idei pentru călătoria ce urmează s-o aveți în viitorul apropiat. Vă doresc o călătorie veselă și ușoară!
***
Pe voi ce gustări vă salvează atunci când plecați cu copiii în vacanță? Lăsați mesajul în comentarii mai jos – aș vrea să cunosc idei noi.
***
S-ar putea să-ți prindă bine și alte articole:
- 17 idei pentru călătorie lungă cu mașina împreună cu copiii
- 12 activități la drum lung {pentru copii de 2 – 4 ani}
- Vacanță de familie pe insula Thassos {Grecia}
- Despre vacanța noastră activă pe insula Thassos împreună cu copiii
Cu Drag, Natalia
2 thoughts on “10 gustări sănătoase pentru copii în călătorii lungi”