21 de jocuri distractive pentru copii în mașină (5+ ani)
Urmează să vă porniți la drum lung cu copiii și te preocupă dacă vor rezista fără capricii și fără întrebarea persistentă „Când ajungem?!”? Orice călătorie lungă cu mașina devine mai ușoară dacă îți planifici lucrurile din timp. Și pe lângă aprovizionarea cu gustări care să-i țină sătui, pregătește-ți și o listă cu jocuri și activități care vor transforma călătoria pe patru roți în amintiri frumoase.
În fiecare vară ne pornim în călătorii lungi cu mașina împreună cu copiii noștri. Am pornit încă pe când aveau 1 an și de fiecare dată primim tot mai mare plăcere în a petrece timpul în mașină preț de câteva ore. După mine, aceste ore sunt o ocazie minunată să ne cunoaștem mai bine, să descoperim lucruri noi despre copiii noștri, să ne conectăm și pur și simpu să ne distrăm.
Anul acesta, după ce am parcurs 1500km spre Lefkada, fiul meu a zis „Eu ador să călătoresc cu mașina pentru că ne faci jocuri interesante!”. Anume așa creăm amintiri frumoase și peste ani vor povesti copiilor săi despre aceste experiențe de neuitat.
Hai să vă împărtășesc ce jocuri am adunat pentru ultima noastră călătorie – jocuri simple care vor provoca multă veselie și vor asigura o călătorie plăcută pentru toată lumea, că nici nu veți simți distanța parcursă.
Jocuri pentru copii în călătoriile cu mașina sau avionul
1. MERG LA PICNIC
Acest joc de memorie se joacă în jurul alfabetului și poate fi jucat cu copiii mai mari de 6-7 ani. Este nevoie de cel puțin 2 jucători, însă va fi mai distractiv daca va fi jucat de întreaga familie. Primul jucător zice “Eu merg la picnic și voi avea nevoie de…” și continuă cu un obiect/produs necesar care începe cu litera A, de exemplu “așternut”. Următorul jucător repetă ce a spus primul și adaugă altceva ce începe cu litera B, ceea ce ar ieși “Eu merg la picnic și voi avea nevoie de așternut și banane”. Și așa mai departe cu restul literelor. Cel care uită un obiect, iese din joc. Însă puteți fi indulgenți și să le oferiți un ajutor. Ca să fie mai ușor, scrie pe o foaie tot alfabetul, că în aceste momente uiți și de ordinea literelor.
Vă asigur, la un moment dat și adultul se încurcă sau nu-i vine nici un cuvânt potrivit în gând.
Citește și Activități pentru copii de 2 – 4 ani în mașină
2. LABIRINTURI
Tipărește în prealabil labirinturi (găsești o sumedenie în google) sau cumpără Marea Carte a Labirinturilor și să vezi cât de ocupat va fi copilul pentru o perioadă de timp.
3. ANIMALE/LOCALITĂȚI
O persoană numește un animal. Apoi, următoarea persoana numește un alt animal (fără repetări) care începe cu ultima literă de la animalul precedent. Copiii mai mari pot juca cu părinții despre orașe sau țări. Nu există câștigători sau învinși în acest joc.
4. JOCUL PIATRĂ-HÂRTIE-FOARFECĂ – piatra câștigă foarfeca, foarfeca câștigă hârtia și hârtia câștigă piatra. Un joc tare simplu, dar atât de distractiv!
5. Răspunde la întrebări fără să folosești „DA” sau „NU”. Încearcă să pui repede întrebări, astfel se va zăpăci și va folosi aceste cuvinte.
Adelina se amuza extrem de tare jucând acest joc, însă a prins faza și răspundea la toate „desigur” și „deloc”. 🙂
6. HARTĂ INTERACTIVĂ
Fiecare copil va primi câte o hartă (să zicem a României – o poți tipări din google) și un marker. Pe parcursul călătoriei, fiecare copil va marca pe hartă localitățile pe care le treceți și chiar va trasa cu markerul traseul parcurs.
7. Neapărat faceți câteva staționări mai lungi (20-30 min) și jucați Frisbee, cu mingea, săriți coarda sau faceți întinderi pe pătura de picnic.
8. Cântați în voce tare piesele lor preferate.
9. GĂSEȘTE LOCUL SECRET
Pentru acest joc e nevoie de o hartă a drumurilor sau atlas tipărit în prealabil. O persoană alege pe hartă (fără să arate cu degetul) o localitate mică, oraș sau un râu și anunță denumirea aleasă. Altă persoana are la dispoziție 60 de secunde ca să localizeze pe hartă locul specificat.
Daniel a rămas încântat de această activitate, iar pentru mine a fost o provocare să caut localitățile prin Bulgaria.
10. LECTURĂ PE VOCI
Fiecare citește pe rând câte un paragraf sau dialog cu voci schimbate și cât mai expresiv.
11. JOCUL NORILOR – găsiți nori cu forme mai deosebite și fiecare să zică cu ce seamănă. Astfel descoperiți cât de bogată e imaginația copilului.
12. TERMINĂ POVESTEA
Părinții încep o istorie cu 1-2 propoziții apoi anunță următoarea persoană care va adăuga următoarea propoziție și așa mai departe. Probabil va ieși o poveste fără sens și absurdă, însă copiii se vor amuza tare! Recomandare: înregistrați toată povestea și veți râde cu toții când o veți reasculta în întregime.
13. AI PREFERA SĂ…
E unul din jocurile noastre preferate! Oferă-i două opțiuni de răspunsuri; cu cât mai prostești, cu atât mai fun. De exemplu: „Ai prefera să mănânci o frunză mucegăită sau o omidă?” sau „Ai prefera să ai doi dinți mari galbeni ca la castor sau să nu ai dinți?”. Puteți găsi multe idei haioase în această listă sau folosiți-vă creativitatea.
Citește și 17 trucuri utile pentru călătoriile lungi cu copiii în mașină
14. VÂNĂTOAREA DE COMORI
Acest joc necesită pregătire de acasă, însă merită tot efortul. Poate fi jucat atât de cei mici, cât și de cei mari și chiar de părinți.
E nevoie de o pregătire din timp: umple o sticlă de plastic (mai mare, mai bine) cu orez mărunt (3/4 din sticlă). Apoi adaugă diverse obiecte mărunte găsite prin casă: clame, cleștișori, mărgele, nasturi, bănuți, personaje micuțe etc. Întocmește o listă cu toate obiectele ascunse. Sigilează bine containerul pentru a evita împrăștierea orezului prin mașină.
Acum, dă-i lista copilului și lasă-l să scuture sticla pentru a găsi obiectele și să le bifeze pe cele găsite. Pentru un challenge – puteți stabili termen limită și să porniți cronometrul.
15. INTEGRAME/DIAGRAME – nimeni nu a anulat importanța acestor reviste în trafic, mai ales dacă le faci împreună cu copilul tău.
16. WORD SNAKE
E nevoie de tabletă sau telefon pentru a juca acest joc. E tare captivant chiar și pentru adulți. Îl găsești în aplicații.
17. RĂZBOIUL NAVELOR
Băiatul meu adoră acest joc! Vei avea nevoie de foi de matematică și pixuri pentru fiecare jucător. Eu tare des îl jucam în copilărie. Cunoști regulile?
18. IDENTIFICĂ MARCA AUTOMOBILELOR
Este un joc pentru copiii deja care cunosc mărcile mașinilor, dar mai ales va fi interesant pentru băieți. Tipărește din timp imaginile cu toate mărcile de automobile și căutați-le în rândul automobilelor ce trec pe lângă voi sau cele staționate. Cel care a găsit primul marca – anunță în gura mare, apoi treceți la următoarea.
Pentru copii mai mici – identificați mașinile cu anumite culori, de exemplu „Acum căutăm mașina de culoarea roșie etc.”
19. BANCURI VESELE
Am găsit numeroase în google. Adelina râdea atât de tare încât ne stârnea râsul mai tare decât însuși bancul :))
20. JOCURI DE CĂRȚI: UNO, Mistiboo!, Spot it!, Gorilla, cărți clasice etc.
21. COMPETIȚIA PRIVIRILOR: cine va reuși să privească în ochi fără să clipească.
Firește, puteți înmâna copiilor voștri tablete pentru a uita de ei pe tot parcursul călătoriei, însă de ce să nu o luați ca o ocazie pentru a vă conecta și crea amintiri prețioase? Ei pentru asta o să vă mulțumească peste ani.
Recomand să salvezi această listă și să folosiți aceste jocuri nu doar în călătorii lungi, dar și cele scurte, la picnicuri sau când aveți de așteptat (la medic, bancă, restaurant).
Ce părere ai despre aceste jocuri? Ai putea să completezi?
Cu Drag, Natalia
2 thoughts on “21 de jocuri distractive pentru copii în mașină (5+ ani)”