Jurnal de Covid: Experiența mea personală

SĂNĂTATE

#Jurnal de Covid: despre cum a decurs virusul în cazul meu, simptome, complicații și remedii naturale.

Lucrurile au evoluat foarte mult dacă e să comparăm prima perioadă a pandemiei. Dacă în primele luni erau destul de puține cazuri, dar oricum eram prea speriați, păi acum, când avem atâtea cazuri confirmate, riscul de infectare cu Covid este destul de înalt și, pe alocuri, inevitabil. Tot mai des auzim că prietenii și oamenii apropiați trec prin experiența virusului, iar modul cum decurge infectarea diferă de la o persoana la alta. Anume asta e și enigma Covid-ului.

Mai des auzim despre cazuri grave, intubări, spitalizare, dar și de cazuri foarte ușoare, precum pierderea mirosului sau simptome ușoare. Consider, totuși, că e binevenit să povestim despre experiențe proprii ca să putem înțelege mai bine mecanismul acestui virus.

Eu am decis să povestesc despre modul cum a decurs Covid-19 în cazul meu, ce probleme am întâmpinat și ce făceam pentru a-mi întări organismul. Poate această informație ar fi utilă cuiva pentru a fi mai pregătit pentru o eventuală îmbolnăvire sau să ajute la reducerea anxietății la unii. Țin doar să menționez că fiecare organism reacționează la acest virus în felul său, însă sunt careva particularități specifice acestui virus.

În ultima perioadă eu nu aveam mare frică de Covid. Credeam că va fi ca o gripă, eram liniștită că nu am boli cronice și că vom trece cu toții prin asta – deci nu ai cum să-l eviți. Dar, fără să mai determin de unde, m-a prins acum câteva luni în urmă. Din anumite considerente eu simțeam că nu voiam să povestesc zilnic în Stories despre cum decurgea starea mea (nici forță nu aveam pentru asta). Apoi, însă, am început să pregătesc acest articol și a stat în draft o perioadă lungă până am decis să-l public 🙂

Jurnal de Covid-19: Experiența mea personală

A început cu tuse foarte ușoare și simțeam mucozitate în gât. Nici nu i-am dat atenție. Seara, însă, mi se făcuse extrem de frig de nu mă puteam încălzi. Noaptea m-am trezit pentru că-mi era tare cald și ca urmare am verificat temperatura – era 38.6. A doua zi apăruse răgușeala și stări puternice de slăbiciune și somnolență.

De vreo 2 luni eu deja administram Zinc, D3, vitamina C, Ashwhaganda și alte suplimente (urmam un curs de întărire a organismului), așa că continuam în același ritm. Dar nici să cred că ar fi Covid deoarece eu chiar nu am interacționat cu nimeni 5-6 zile în urmă (de regulă simptomele apar la a 6-7a zi după contact cu bolnavul) și mereu purtam masca în încăperi. Însă, din start le-am spus copiilor să stea departe de mine, am renunțat la îmbrățișări, mențineam „Distanța socială” și încercam să stau cât mai mult izolată într-o cameră. Pentru orice eventualitate, am început să le dau și lor Vitamina D și Vitamina C.

În a doua zi aveam somnolență și slăbiciune pronunțate, însă un simptom greu de suportat au fost durerile musculare în zona spatelui și în picioare – o durere asemeni unei febre musculare după ce alergi prima oară vreo 10-15km fără oprire 🙂 Tot atunci apăruseră și durerile de cap. Unii zic că au avut parte de dureri teribile cum n-au mai simțit în viața lor, dar eu sunt obișnuită cu ele. Însă durerea e specifică – doare din toate părțile. Un alt simptom, care la fel era greu de suportat, au fost dureri specifice de ochi – anume atunci când le atingeam sau apăsam.

Deși m-am izolat în casă și departe de familie, eu oricum credeam că e vorba de o viroza mai puternică. Că, până la urmă, nimeni nu a anulat sezonul virozelor. Încă eram optimistă :))

Covid-19 testat pozitiv

Din cauza durerilor insuportabile în zona spatelui (mai ales când eram în picioare) asemeni durerilor puternice de menstruație și febra înaltă care se menținea (luam antipiretice deoarece cu scăderea febrei, scădeau și durerile), am decis că e cazul să fac test la Covid. Programarea am făcut-o rapid (unele centre fac programări online), rezultatul l-am primit mai repede decât mi-au promis. Covid-19 a fost confirmat și am anunțat și medicul de familie.

Slăbiciunea se menținea în continuare, am mai adăugat niște preparate noi (printre care și Melatonina și anticoagulante), am dublat doza de Zinc (suplimentele le iau de pe iherb) și am început să ronțăi cătina și aronia congelate. Durerile în corp au devenit mai slabe, însă se menținea o durere acută în zona rinichiului drept atunci când eram în picioare. Așa că aceste stări mă țineau la pat. Adelina deja tânjea după îmbrățișări cu mine, dar în una din zile am surprins-o: mi-am pus masca și am îmbrățișat-o. Reacția ei mă surprinsese pe mine: m-a strâns atât de tare, după care încă o dată și mă întrebă nedumerită, dar fericită în același timp „Chiar se poate?”. M-au copleșit emoțiile! Totuși cât de puțin avem noi nevoie pentru conectare și virusul acesta ne fură această ocazie…

Mirosul nu a dispărut, dar pofta de mâncare a scăzut, cu atât mai mult că aveam mai des stări de greață. Pierderea mirosului e unul din simptomele în Covid și mulți se tem să piardă acest simț, dar există o ipoteză că în caz că îl pierzi, riscul de a face complicații e mai mic. Deși am auzit și unele cazuri care contravin acestei ipoteze. Eu mai degrabă mi-aș dori să fi pierdut mirosul decât toate durerile și complicațiile pe care le-am avut. În ultimii ani pierdeam des mirosul și gustul pentru 2-3 săptămâni în urma răcelilor de sezon (încă nu cunosc cauza), așa că acest lucru nu mă speria 🙂

Riscul de a dezvolta complicații

Cefaleea apărea mai rar, febra nu se mai ridica mai sus de 38, însă apăruse senzații ciudate la respirație. Era weekend și din acest motiv nu aveam cu cine să mă consult și credeam că poate dispar următoarea zi. Aveam senzații ciudate atunci când inspiram – când umpleam plămânii până la capăt, mi se strângea în trahee și în gât, de parcă apăreau senzații de vomă. Nici nu puteam să-mi suflu nasul. Starea asta îmi dădea de bănuit și am scris unui medic care mi-a zis imediat să fac o tomografie pulmonară deoarece părea a fi început de pneumonie. Fără ezitare ne-am luat un pulsoximetru pentru a monitoriza cantitatea de oxigen în sânge – un indicator important de urmărit în Covid.

Tot auzim că virusul afectează organele mai slabe sau acolo unde sunt probleme cronice, însă eu niciodată nu am avut probleme cu plămânii și niciodată nu am avut pneumonie. Nici copiii nu au avut, de aceea puțin cunoșteam despre asta. Respectiv, atunci când mi s-a confirmat pneumonia bilaterală (în ziua 9), eu am rămas șocată și blocată.

>>Citește și Strategii și remedii naturale pentru răceală la copii

Uite din acel moment apăruse panica. Dacă până la confirmarea complicațiilor eram cumva pozitivă, după eram destul de speriată. Încercam cumva să mă liniștesc cu faptul că bine că am depistat la timp și că doar 10% din plămâni erau afectați și că pot să mă tratez fără spitalizare, dar oricum gândurile negative nu mă părăseau. Dar dacă se agravează brusc? Dar locuri în spitale nu prea sunt!?

Fără ezitare, am început să administrez antibiotice (deși eu foarte rar le accept), dar și alte preparate care se indică în Covid și m-am apucat mai serios de remedii naturale. Am început inhalațiile cu soluție fiziologică, umidifcatorul era prietenul meu (atât de important în sezonul virozelor), ieșeam mai des la geam să respir oxigen, am început să beau 3-4 litri de apă și ceaiuri din plante și am început exerciții de respirație (mulțumesc prietenei care mi-a trimis video informativ).

O remarcă importantă: Covid-19 este un virus, de aceea antibioticele nu îl tratează. Antibioticele tratează DOAR infecțiile secundare, adică infecții bacteriene. Se mai găsesc medici care recomandă ab pentru prevenirea pneumoniei, dar acest lucru doar slăbește imunitatea.

Apropo de exerciții de respirație: acestea se recomandă să le faceți din primele zile de îmbolnăvire pentru a oxigena suficient plămânii. Ba chiar le puteți începe de astăzi. Exercițiu: inspiră adânc și oprește respirația pentru 6 secunde, apoi expiră pe gură mai repede. Se repetă de 5 ori. La final mai inspiră o dată și tușește tare. Și așa două seturi. Păcat că medicii nu prea menționează despre importanța acestui exercițiu. Mai multe detalii despre exerciții de respirație găsești în acest video.

La fel și Dr. Komarovskiy demonstrează în acest video cum trebuie efectuate exercițiile de respirație în minutul 8:20 (dar și altă informație utilă despre post-covid în l. rusă).

Febra s-a menținut vreo 10 zile, dar ultimele zile se menținea la 37.1-37.5 și de regulă seara. Antipiretice nu mai luam, cefalee nu mai aveam, somnolența apărea abia spre seara, apăruse tusea productivă și mă simțeam mult mai energică. Senzația la respirație se menținea, deci încă aveam dificultatea de a inspira până la capăt, dar în fiecare zi vedeam îmbunătățiri și îmi venea tot mai ușor să-mi umplu plămânii cu aer. Dar starea aceasta s-a menținut și după 2 săptămâni.

>> Citește și Soluții naturale pentru calmarea tusei la copii

Un fapt curios e că ceilalți din familie nu au prezentat niciun simptom (deși dormeam în același pat cu soțul și fără mască, evident) – deși te gândești că ar fi mai bine ca toți să treacă prin asta odată. Pe de altă parte, mă bucur că a fost fără alte cazuri deoarece eu chiar nu aș avut avut forță să am grijă de altcineva în starea pe care o aveam și cel puțin am putut să mă focusez doar pe mine 🙂

Remedii naturale

După cum se știe, Covid-19 este un virus, doar că se manifestă diferit de la o persoana la alta și riscul de a face pneumonie este mai mare. Pe lângă tratamentul medicamentos care se indică doar de către medic, e bine să folosim și remedii naturale ca și în cazul altor viroze:

  • Hidratăm aerul cu umidificator;
  • Aerisirea permanentă a locuinței (noi țineam mereu geamurile deschise, chiar și noaptea);
  • Consum sporit de apă, lichide calde. În caz de pneumonie, se recomandă să se consume până la 3-4 litri apă (o poți și infuza cu fructe, mentă sau citrice) și lichide calde (ceaiuri din plante naturale).
  • Odihna este esențială;
  • Consum de alimente nutritive (mai multe legume, fructe, usturoi, ceapă, frunze verzi).
  • Consum redus de lactate deoarece acestea sporesc secreția mucoasei (ca și în orice altă viroză).
  • Lavaj nazal cu soluție fiziologică (folosesc sticluța pentru lavaj și sarea de pe iherb) și gargare cu apă salină;
  • În caz de tuse uscată, se inhalează aer cald și umed (se pornește duș cald și să stă în camera de baie vreo 10-15 minute).
  • Ceai din ghimbir sau turmeric – acestea au un efect anti-inflamator. Siropul din ghimbir, lămâie și miere este perfect în aceste situații.
  • Shot din ghimbir – îl poți prepara acasă (dar îmi plac mult cele de la Detox Delivery și BiOrganic).
  • Suplimente de Zinc (eu luam 15mg de 2 ori pe zi) – dar se recomandă să iai doze mai mari în primele zile de la apariția simptomelor. Las aici un studiu de Dr. Michael Greger pe nutritionfacts.org. Aș recomanda suplimente care conțin doar Zinc și nu în combinație cu altele (personal iau acestea de pe iherb).
  • Doză mare de vitamina C (1-3gr pe zi) pe lângă fructe și legume bogate în vit C (eu optam pentru acestea, iar pentru copii acestea).

Am luat și diverse suplimente pentru a-mi întări imunitatea, însă este important să analizezi dacă e aplicabil și în cazul tău (cum se zice Do your own research!). Pe toate le iau pe de iherb: Ashwagandha, Probiotice, Selenium, Spirulina, Zinc 15mg (de 2 ori pe zi), Vitamina C 500 mg, Vit D3 (5000 IU), Bromelain, o doză mare de antioxidanți și ulei de chimen. Toate acestea continui să le administrez chiar și după câteva luni.

>>Recomand lista cu peste 50 de filme de familie să le privești cu copilul tău.

Perioada post-Covid

La multe persoane starea de oboseală se menține câteva săptămâni și chiar luni, eu însă mi-am revenit repede atunci când respirația s-a restabilit. Dar oricum evitam efort fizic, inclusiv sportul.

Un moment despre care nu prea se vorbește sunt și schimbările în ciclul menstrual după infectare (cel puțin mai mulți au semnalat) – a fost destul de abundent și cu cheaguri mari care chiar m-au speriat. Până la urmă nu am înțeles dacă e din cauza schimbărilor din organism provocate de Covid sau efectul anticoagulantelor (deși cred ca ambele). Următoarea menstruație s-a reglat.

Imediat după însănătoșire și revenire la ritmul de viață de până la Covid, deși cu pași lenți, apare anxitatea inexplicabilă, dar în primul rând frica de reinfectare. Sunt ipoteze atât că anticorpii dispar în 3-6 luni, cât și faptul că faci imunitate pentru câțiva ani. Eu încerc, totuși, să cred în cea din urmă, însă am un motiv în plus să am grijă de organismul meu. Dar, acum, după atâta timp, sunt mult mai liniștită că am trecut deja prin asta.

Un alt moment neplăcut post-Covid e și reintegrarea în comunitate: oamenii încă te privesc cu suspecție, încearcă să te evite, au frica că încă ai putea fi purtător. Probabil din acest motiv mulți ajung să ascundă informația despre experiența prin care trec, apare o oarecare rușine și frică.

În perioada post-Covid este la fel de important să monitorizăm starea sănănătății, de aceea este recomandabil de verificat careva parametri (despre unele am aflat prima dată): analiza generală de sânge (atenție mare la viteza de coagulare), nivelul Glucozei, Proteina C-Reactivă, D-dimeri. Laboratoarele medicale recomandă o listă lungă de analize Post-Covid (la un preț deloc mic), dar consider că trebuie ajustate în funcție starea bolii și prezența unor probleme generale de sănătate.

Sentimentul de libertate atunci când ieși din carantină este de nedescris, dar mai ales bucuria de a-ți umple pieptul cu aerul de afară!

Aveți grijă de voi și să ne auzim doar de bine!

Cum a decurs îmbolnăvirea cu Covid în cazul tău? A fost stare ușoară sau grea (dacă da, ai careva probleme de sănătate)? Cât timp a durat recuperarea?

Dacă ți-a fost util acest articol, te invit să urmărești activitatea mea și pe Facebook sau Instagram, unde zilnic vin cu inspirații pentru părinți și copii în Istorii. Totodată, te invit să te abonezi la blog pentru a primi notificări atunci când public articole noi despre Parentare conștientă și blândă, remedii naturale, activități și jocuri pentru copii și despre echilibru emoțional al mamei.

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *