Și mamele au nevoie de răsfăț
„Mamă fericită = familie fericită”
Nu e nici un secret că viața de mamă este haotică și epuizantă, dincolo de cum arată pozele perfecte de pe Instagram. Zilnic trebuie să facem față numeroaselor sarcini și responsabilități. Și, foarte des, se întâmplă să uităm de noi înșine, de persoana din noi.
Sau, mai corect spus – ajungem să ne sacrificăm copiilor și familiei în detrimentrul nostru.
De fapt, instinctul matern ne spune să facem acest lucru – să ne punem copiii pe primul loc. Ajungem să ne vedem doar făcând curățenie, gătind, educând, încurajând, motivând, jucând, alergând, legănând … și uneori până la epuizare. Sarcinile zilnice gospodărești și cele legate de copii ne descurajează câteodată. Ajungem în momentul în care simțim că paharul emoțional se golește și devenim mai puțin tolerante, irascibile și lipsite de motivație.
Dragă mamă, ai grijă de tine!
Deși ar suna straniu, egoist și inacceptabil pentru multe mame, dar este imperativ să investești în nevoile și dorințele tale în primul rând și apoi în copii.
Da, ai auzit bine – în TINE! Deoarece copiii și soțul sunt mai fericiți atunci când te văd fericită, relaxată, calmă, pozitivă și împlinită. Iar pentru ca să poți avea grijă de ei, trebuie în primul rând să ai grijă de tine.
Ții minte, în avion, însoțitoarea de bord ne instructează să ne punem în primul rând nouă masca de oxigen și doar apoi copilului? Asta e ideea de bază – dacă nu ne salvăm pe noi înșine, riscăm să ne sufocăm și să nu ne putem salva copilul.
>>Citește și Motivul adevărat pentru care mamele ajung să țipe la copilul lor
Poziționarea nevoilor tale în topul priorităților nu este un act de egoism, ci o premisă pentru o mamă fericită și împlinită. O mamă care găsește timp și pentru a satisface propriile nevoi, dorințe și pasiuni este mult mai răbdătoare, mai motivată și gestionează mult mai ușor crizele copiilor.
Noi, mamele, chiar avem nevoie periodic de răsfățuri pentru a „funcționa” mai bine în rolul de mamă. Firește, nu e ușor să faci acest lucru și deseori chiar găsim scuze să tot amânăm sau să ne simțim vinovate. Dar e important să conștientizăm că este important să o facem, măcar ocazional.
Trebuie să ne răsfățăm și pe noi înșine!
Dar răsfăț pentru o mamă poate fi perceput diferit, în funcție de necesitățile și plăcerile fiecăreia. Ți-aș sugera chiar să-ți faci o listă cu lucrurile și activitățile care te relaxează și îți aduc plăcere și apelează la ea ori de câte ori simți că bateriile ți se descarcă. Și nu e nevoie de lucruri care costă sau pentru care trebuie să dai un pumn de bani.
>>Citește și 13 obiceiuri pentru a deveni o mamă mai calmă și mai fericită
Și mamele au nevoie de răsfăț
Iată câteva lucruri și activități care mă ajută să-mi reîncarc propriile baterii în perioada nebună:
- Ieșirea cu o prietenă la o cafea sau chiar o cină (sincer, am obosit doar de mâncarea mea) și cu discuții neîntrerupte de copii;
- O baie fierbinte cu muzică relaxantă (poate și cu o ciocolată neagră) neîntreruptă și fără „micii vizitatori”;
- Shopping;
- Yoga: mi-am pus în scop să o practic acasă, măcar 30 de minute, măcar o dată pe săptămână. Mă energizează, scap de unele dureri de spate și desigur, mă ajută să-mi deconectezi mintea de la sarcini și griji;
- Blog – această pasiune nouă mă ajută să mă detașez de rutina zilnică.
- Masaj de relaxare la un SPA salon, măcar ocazional. Am încercat de câteva ori și nici nu vă pot reda cu ce stare de spirit „zbor” de acolo;
- Tricotare (mai ales că e perioada fularelor și a căciulelor) – această activitate îmi relaxează mintea și mă face să mă gândesc la nimic altceva decât la câte ochiuri am luat și câte mai am. E un adevărat exercițiu de descărcare mintală, chiar dacă nu voi finisa fularul iarna aceasta.
- Atunci când bunica vine să stea o zi cu copiii, „evadez” din casă, mă relaxez în mașină, cu un latte și o carte (care nu mai apuc s-o răsfoiesc acasă) sau merg la o cafenea măcar pentru o oră, SINGURĂ. Întotdeauna revin cu alte forțe!
Zilele trecute am lăsat soțul cu copiii și am „fugit” cu prietenele la Iași până seara. Plăcerea nu a fost doar în a face cumpărături, dar în plăcerea de a călători cu mașina în liniște sau discutând despre toate cu prietenele, fără să mă gândesc cum să-mi distrez copiii ori ce gustări să le dau. Chiar m-am bucurat când am văzut o coadă lungă la vamă! A fost o zi doar pentru mine, egoista din mine. Sincer, am revenit atât de odihnită moral, iar acest lucru mi-a împrospătat spiritul matern.
Atunci când suntem copleșite, demotivate, iritate sau frustrate, nu putem eficient avea grijă de copii și de familie. Așadar, e timpul să te gândești și la TINE!
Și nu uita – pune-ți masca de oxigen prima!
Te invit la un Atelier Online în cadrul căruia povestesc despre efectele comunicării prin țipete, despre factorii care declanșează furia, vin cu diverse exemple de tehnici de calmare atunci când ești pe cale să-ți pierzi controlul, dar și căile prin care vei putea preveni răbufnirile.
Vreau să aflu și părerea ta: te simți prost atunci când nevoile tale sunt puse în topul priorităților? Ce faci ca să-ți reîncarci bateriile?
Ți-a plăcut articolul? Pentru a nu scăpa alte sfaturi motivaționale sau trucuri parintești, te invit să te abonezi la blog lăsând aici adresa ta de email. Totodată, te invit pe pagina mea de Facebook și pe Instagram (mai ales Story) unde vei găsi multă inspirație și motivație.
Cu Drag, Natalia