Importanța ochelarilor de soare pentru copii și de care să alegi
Odată cu începerea sezonului estival, vezi tot mai mulți oameni mari purtând ochelari de soare. Însă, întrebarea este – cât de des vedem oamenii mici purtând ochelari de soare?
E o tendință puțin întâlnită, nu-i așa?
Dar realitatea ar trebui să fie inversă anume din motiv că ochiul copilului are nevoie de mai mare protecție de raze ultraviolete. La copii structurile oculare sunt încă incomplet dezvoltate și destul de fragile, devenind mai sensibili la lumina soarelui, iar efectul este cumulativ în timp.
Apopo, ochii verzi și albaștri (și exact culoarea ochilor copiilor mei) sunt expuși unui risc mai mare de afecțiuni din cauza particularităților anatomice. Se explică prin faptul că acești ochi își deschid pupila mult și permit accesul unei cantități mari de lumină în interiorul lor (spre deosebire de cei căprui, mult mai adaptați la mediu).
Așadar, în cazul ochilor deschiși, purtarea ochelarilor cu protecție UV este chiar o prioritate.
Fii un părinte conștient
Le oferim copiilor alternative mai sănătoase, optăm pentru jucării ecologice, avem grijă de siguranța lor cuplându-i în scăunelul auto, le spunem despre cât de important e să ne spălăm pe mâini și pe dinți și îi ungem cu cremă pentru a le proteja pielea de soare. Însă omitem să le protejăm sănătatea ochilor în dezvoltare.
>>Trucuri jucăușe prin care să-ți convingi copilul să se spele pe dinți
Am fost și eu „manipulată” de preferințe mai speciale ale copiilor prin care solicitau ochelari din gama Disney sau culori preferate și recunosc faptul că prețul scăzut mă ademenea. Eram convinsă că nu e cazul să le iau ochelari „maturi” pentru că există șanse mari să fie deteriorați. Însă, cu timpul, m-am documentat și am înțeles că e responsabilitatea mea să le protejez ochii și vederea, iar ochelari cu protecție UV sunt o investiție în sănătatea ochilor în dezvoltare.
În plus, ceea ce am aflat de curând este faptul că purtarea ochelarilor fără protecție face mai mult rău decât decă nu i-ar purta deloc. Acești ochelari, chiar dacă au lentile maronii, dilată pupila, lăsând mai multe raze UV să pătrundă în ochi și să producă leziuni.
>>Vezi cele 70 de idei de activități care vor colora vara copilului tău
Nu sunt prea mici pentru a purta ochelari de soare cu protecție?
Nu e niciodată devreme pentru copii să poarte ochelari de soare și este foarte important să le vorbim cât mai devreme despre importanța acestui accesoriu ca mijloc de protecție a ochilor și să-i încurajăm să-și formeze obiceiul de a le purta cât mai mult, mai ales în sezonul estival.
Copilul trebuie de mic învățat despre importanța ochelarilor de soare exact precum periajul dinților și centura de siguranță, iar obiceiurile sănătoase se înrădăcinează cel mai bine de la o vârstă fragedă.
>>Citește și Alimentația corectă începe de acasă
Bebelușii nu au nevoie de ochelari de soare, însă începând cu 2-3 ani putem da ochelari de soare copiilor atunci când sunt expuși la o cantitate mare de ultraviolete. Acest lucru se întâmplă la mare, la munte și la orele amiezii în parc. Dar cu cât mai des le vor purta, cu atât mai repede se vor obișnui purtându-i mereu.
Este important să știi că cele mai periculoase raze solare sunt cele care sunt reflectate în apă, zăpadă și nisip, adică acolo unde se joacă copiii cel mai mult.
Sfaturi la selectarea ochelarilor de soare pentru copii
- Fii un model de urmat. Poartă ochelari de soare îndată cum ieși din casă și atunci când conduci.
- În cazul celor mici, optează pentru ochelari cu brațe din material flexibil.
- Alege protecție maximă – lentile cu filtru anti-UV 400 blochează 100% razele ultraviolete.
- Lentile mai întunecate nu înseamnă o protecție mai mare și ține mai mult de preferințe personale. Important e să aibă protecție UV.
- Optează pentru lentile confecționate din policarbonat, care nu vor ceda atunci când cel mic îi lovește.
- Lasă-ți copilul să aleagă singur(ă) modelul, oferindu-i câteva modele care corespund criteriilor de protecție. Ochelarii vor fi purtați cu mai multă bucurie din moment ce i-a ales singur(ă).
- Lentila trebuie să fie suficient de mare încât să acopere toată suprafața ochiului (ceea ce înseamnă că ‘inimioarele’ nu sunt intocmai potrivite).
- Ochelarii rămân la mami. Copiii vor rămâne copii și nu trebuie să lași toată responsabilitatea pe el/ea. De aceea, stabilește o regulă precum că ochelarii rămân la părintele atunci când nu sunt folosiți, astfel vei preveni deteriorarea sau pierderea accesoriului.
Ochelarii de soare de calitate nu sunt ieftini, dar sunt o investiție în sănătatea ochilor copilului. Așa că evită să cumperi ochelarii drăguți de la chioșcuri de pe plajă sau de la piață și optează pentru magazine specializate, unde veți primi un certificat de garanție.
La Optica Felicia aveți ocazia să primiți și o consultație de la oftalmolog înainte de a procura ochelarii. Veți putea găsi diverse modele de calitate pentru copii (dar și adulți) în diverse locații din Chișinău și în alte localități (găsești aici adresele centrelor). Îi puteți urmări atât pe Facebook, cât și pe Instagram.
*Acest articol a fost sponsorizat de Optica Felicia. Vă mulțumesc că alegeți brandurile care susțin acest blog.
Să aveți o vară însorită și să adunați cât mai multe amintiri frumoase!
Cu Drag, Natalia