{PILULA DULCE} și rolul jocului pe durata spitalizării
Boala și spitalizarea la un loc sunt o provocare dificilă pentru copii de orice vârstă. Frica de necunoscut, de ambianță străină, dorul de casă și familie, plictiseală excesivă și evident, unele dureri la care sunt supuși, îi stresează enorm pe copii. Pe lângă toate acestea, sunt foarte multe căi de a-l ajuta pe copil să facă față stresului legat de internare. De aceea, noi părinții, avem un rol foarte important în a reduce anxietatea și stresul pe cât posibil.
În primul rând, este esențial să validăm frica copilului și să-l asigurăm că este normal să aibă frică. Este o stare absolut firească și nici într-un caz nu trebuie să le interzicem să plângă sau să strige, iar încurajările precum „Fii curajos!” nu prea sunt aplicabile în acest caz.
Discutați deschis cu copilul despre ceea ce urmează și fiți sinceri cu el, nu mințiți și nu ascundeți adevărul. Chiar și unui copil mai mic (să zicem de 2 ani) e posibil de explicat despre ceea ce urmază, evident, folosind un limbaj cât mai simplu și repetând de mai multe ori.
Țineți cont de faptul că sunteți un exemplu pentru comportamentul copilului. Starea de frică și anxietatea care vine din partea părintelui se transmite direct copilului, chiar dacă merge vorba de un bebeluș.
Copiii mai mari au nevoie de mai multă încurajare, pentru că ei înțeleg mai multe și au o imaginație foarte bogată. Încurajează-l să pună cât mai multe întrebări ori să le scrie în vreun carnețel. Este extrem de benefic să înceapă o agendă personală unde va descrie toate detaliile legate de această experiență. Copiii care încă nu pot scrie, pot în schimb să deseneze anumite stări sau experiențe pentru a externaliza anxietatea.
Rolul jocului pe timp de spitalizare
Jocul pe durata spitalizării este extrem de benefic. Prin joc copilul poate să-și exprime starea interioară și frustrările. Și anume prin intermediul jocului, copilul poate mai ușor să facă față circumstanțelor pe care nu le poate controla și îi oferă suficientă încredere și putere să se obișnuiască cu ele. Astfel, el va deveni mai cooperant. Apropo, am aflat că spitalele din SUA angajează chiar un clovn terapeutic care îi distrează pe copii. Acest lucru îi ajută să uite temporar de experiența lor negativă legată de diverse proceduri neplăcute și chiar intervenții chirurgicale.
Dar, pentru că deocamdată țara noastră nu a ajuns la o astfel de maturitate, este important ca noi, părinții, să oferim un strop de pozitivitate și joc în acest mediu stresant pentru ei. Pentru că spitalizarea îi rupe de la rutina lor cotidiană de acasă, jocul devine o cale de reconectare cu casa și lucrurile familiare. Și cu cât copilul este implicat mai mult în joacă, cu atât mai fericit este. Iar fericirea contribuie la recuperare.
Am încercat să caut câteva idei de activități și jocuri relaxante și distractive care îi vor ajuta pe copii să uite temporar de experiențele negative, astfel timpul va trece mai repede și externarea va fi foarte aproape.
Idei de activități și jocuri pentru copii pe timp de spitalizare
Bebeluși și copii mici:
- muzica preferată
- jucării și lucruri familiare (perna, cuvertura, jucării de pluș)
- oglindă (din plastic ar fi ideală)
- inelușe sau chei din plastic sau silicon
- zornăitoare
- carusel pentru pătuț
- jucării care se atârnă pentru a fi lovite cu piciorușe
- „Cu-Cu-Bau”
- mingea
- cartonașe cu imagini
- ante-mergător (îl puteți închiria)
- piramidă din inelușe
- păpuși pe degețele
- baloane de săpun
- albumul cu poze de familie și prieteni
- creioane și carioce (lavabile ar fi ideal)
- litere-magnete și o tavă de metal
Copii mai mari:
- mingea
- blocuri de stivuit
- sortarea obiectelor (de prin casă) după culoare, formă
- cărți cu multe imagini
- modelare cu plastilină (moale)
- pictură cu acuarele sau vopsea pentru degete, carioce, creioane
- tăierea hârtiei cu foarfeca (de la 2 ani)
- nisip kinetic
- joaca cu apa (o tavă, câteva vase mici de plastic, păhăruțe)
- joaca „de-a Doctorul” (trusa doctorului, bandaje, sticluțe goale de la medicamente, seringi (fără ac), tifon, mască, plasture)
- „ceremonia de ceai” (ceainic, cănuțe, fărfurioare, linguriță de plastic)
- jocuri manipulatoare: blocuri LEGO, mozaic, puzzle
- turnulețuri din paste sau inelușe de cereale
- învățarea sau recunoașterea literelor în cărți sau cartonașe
- jocuri de societate (Monopoly, Joc de memorie, „Nu te supăra frate”, Domino, UNO, cuvinte încrucișate, dame, șah)
- decupare și lipire cu clei
- Badminton cu balon
- Experiment cu balon și bicarbonat de sodiu
- muzică preferată (și neapărat căști)
- cărți de jucat (puteți găsi diverse jocuri in internet)
- origami (găsiți multe instrucțiuni în internet). Aruncarea avioanelor de hârtie
- Jocuri de cuvinte
- „Foarfeca, piatra, hârtie”
Dar, din nefericire, la toți acești factori se mai adaugă încă unul, specific țării noastre – condițiile proaste din spitale, tencuiala care cade, paturi distruse și condiții sanitare învechite.
Probabil, cea mai urâtă experiență de spitalizare am avut-o vara trecută când am fost nevoiți să ne internăm la Spitalul de Boli Infecțioase din Chișinău. Nu am crezut vreodată că un spital poate avea așa condiții proaste. Nu mă așteptam la un pat comfortabil (unde dormeam împreună cu copilul meu), ci cel puțin condiții minime de igienă și aspect. Baia a fost împânzită de rugină, oalele pentru copii erau de prin anii 1960, tencuiala căzută de pe pereți, de apă caldă nici vorbă (trebuia să aduc cu sticlă din salonul asistentei medicale), iar „terenul de joacă” de afară data și el de prin 1970.
Din păcate, așa condiții le găsim în toată țara. Și dacă autoritățile puțin își bat capul de crearea unor condiții minime în spitalele pentru copii, cel puțin noi, oamenii de rând și părinții, putem contribui la schimbarea situației.
Iar pentru aceasta, a fost lansat un proiect „Pilula Dulce – Copilul meu e sănătos” de Love is Kind, care își are ca scop îmbunătățirea condițiilor sanitare din secția de pediatrie din Spitalul raional Nisporeni, care la moment se află într-o stare absolut deplorabilă. Această instituție este una dintre cele mai mari din regiune, unde anual sunt spitalizați peste 1000 de copii. Secția de pediatrie se află în cadrul celui mai vechi bloc (din 5) al spitalului și este în stare de degradare atât din punct de vedere arhitectural, cât și în ceea ce privește instalațiile sanitare, electrice și termice.
Dacă celelalte secții din spital au mai fost reamenajate în ultima perioadă, blocul dedicat pediatriei a fost dat uitării de peste 10 ani. Unicile renovări care s-au făcut au fost vopsirea pereților sau schimbarea ferestrelor din lemn vechi cu cele din termopane în anul 2013. Secția somatică se află la primul etaj, are 8 saloane cu o capacitate maximă de 15 copii. Lunar sunt spitalizați aproximativ 60 de copii cu diferite boli: cardiovasculare, respiratorii, digestive și altele.
Astfel, în momentul actual, starea secției pediatrice nu este numai deplorabilă, dar pune în pericol sănătatea copiilor spitalizați aici. Despre sisteme de ventilare sau utilaj medical performant nici nu poate fi vorba când o simplă baie utilizabilă care să respecte normele de igienă și sănătate nu este, nici apă caldă, paturile sunt încă din anul 1961, saltelele la fel, iar în sufragerie scaunele stau să se rupă de pe o zi pe alta.
Poiectul nu își propune doar acumulare de fonduri pentru a procura strictul necesar, dar și salută orice donație de paturi, saltele, lenjerie de pat, dulapuri de care nu mai aveți nevoie sau eventual cărți și jucării pentru „spațiul de joacă”. Să oferim bucurie copilașilor care trec prin dureri și suferințe fiind blocați între pereții spitalului.
Irina Basarabeanu, fondatoare Love is Kind: Dorim să creăm contextul potrivit în care copiii de astăzi să perceapă că este un lucru firesc să primească servicii medicale de calitate într-un mediu sanitar atunci când au nevoie de ele. La această schimbare de percepție sper că vom contribui și noi, treptat.
Natalia Luncaș-Ionel, coordonatoarea proiectului „Pilula Dulce”: Pentru copii, spitalul este o experiență diferită și de cele mai multe ori tristă. Consider că depinde de fiecare din noi să îi ajutăm să treacă ușor peste astfel de experiențe și să le asigurăm cele mai bune condiții de tratament.
Pentru cei care doresc să facă donații, o pot face prin intermediul GENEROSITY.
Acest proiect caută susținerea oamenilor pentru a schimba situația din această instituție. E nevoie doar câte puțin, de la fiecare. Sunt convinsă că, odată pornită schimbarea într-un spital, se va reuși treptat și în multe altele, care la fel, au nevoie de o renovare completă.
Pe final, sper din tot sufletul ca copilul vostru să nu cunoască ce înseamnă spital (chiar și unul modern)! Sănătate!
Cu Drag, Natalia