25+ titluri de cărți care inspiră pasiunea pentru lectură

CAMERA DE JOACĂ

Cartea potrivită poate inspira pasiunea pentru lectură. O listă testată de recomandări de cărți pentru copii care ajung să iubească lectura.

cum sa convingem copilul sa citeasca

Un copil absorbit de o carte este un tablou irezistibil! Însă, în cazul fiului meu, acest lucru îmi părea din domeniul fantasticii. Însă, până nu demult.

Băiatul meu a fost expus cărților încă pe când era micuț. Adora serile când se colăcea lângă mine și asculta cum îi citesc cu expresivitate și cu voci diferite. Deși pe la 6 ani deja învățase a citi, continua să solicite să-i citesc. Dar la finele primului an de școală, el tot mai dădea ochii peste cap atunci când îi propuneam să înceapă lectura de sine stătător.

Vara trecută nu funcționa nici o strategie și nici nu se acceptau negocieri. Pur și simplu îmi spunea „Nu vreau!”. Unica ce-l mai tenta erau enciclopediile (în special cele despre cosmos și Lună), însă textele erau scurte. Până la urmă, însă, am început să accept realitatea și chiar să-mi etichetezi copilul precum că „nu este el iubitor de lectură”.

Până într-o zi! Până am găsit cartea potrivită care să-l ademenească în lumea lecturii.

Cum a devenit copilul meu un cititor înverșunat

Avea opt ani și jumătate când a făcut schimb de cărți cu un prieten: el i-a dat „Aventurile lui Habarnam” și a primit în schimb „Enigma Sfinxului”. Din acest moment, inima a început să mi se topească când îl vedeam citind singur și era să leșin când mi-a zis „Nu mă pot opri de citit!” 🙂

Fiind pasionat de mistere și aventuri, cartea aceasta a nimerit în momentul potrivit. În plus, această carte este ideală pentru începători datorită faptului că are unele texte accentuate cu culoarea roșie și mărimea textului e perfectă. Totodată, conține și destule imagini, însă nu atât de multe încât să sustragă atenția.

Era doar primul pas – precum pasul nesigur al unui bebeluș, dar atât de captivat.

Exact prin acea perioadă, o prietenă mi-a povestit la cât de pasionată a fost fiica ei de seria de cărți „Însemnările unei puștoaice” și că au cumpărat toate 11 volume. Iată din acel moment a și pornit întreaga epopee.

Cu această ocazie, am ținut să-i fac rost de un abonament la bibliotecă și am mers împreună să alegem primul volum „Jurnalul unui Puști”. Cartea aceasta efectiv l-a ademenit: citea din mers, citea în mașină spre antrenament și a ajuns să citească un volum în doar 3 zile. Băiatul meu nu mai avea crize de plictiseală, pentru că lectura îi ocupa timpul liber.

Deși cartea este controversată, nu promovează valori întocmai frumoase, iar mulți părinți și profesori sunt total împotriva unei astfel de lecturi comerciale, este anume acea carte care l-a atras în lumea lecturii. Textul se citește foarte ușor, sunt doar imagini similar benzilor (alb-negru) și e foarte haioasă. Acești factori l-au și cucerit.

În plus, exemplul băiatului meu a devenit viral în rândul prietenilor, astfel că l-a ademenit în lumea lecturii și pe prietenul său.

Mi-a plăcut mult ce a zis o mămică despre nebunia generată de „Jurnalul unui puști”: Fiul meu deocamdată e un cititor iscusit. În vacanța de vară a citit câteva volume din această serie, fiind intrigat de colegi. Ştiam câte ceva despre carte, dar am răsfoit-o. Nu mi-au plăcut unele glume (în adresa profesorilor, tocilarilor), dar, per general, am cules zâmbete. Am cântărit şi mi-am zis că orice lectură care te prinde în mrejele ei te învață ceva. Darmite să-ți vezi copilul numai ochi deasupra unei cărți! Un cititor avizat peste ani ştie să aleagă grâul de neghină. Acum fiul meu citeşte toate fabulele din bibliotecă. Toate la rândul lor. (Daniela Codreanu)

Evident, îmi puneam întrebarea dacă va fi interesat să treacă la un nivel mai înalt de lectură sau la o lectură clasică, însă eram sigură că totul va veni la timpul său. Pentru mine era important că datorită acestei cărți îl țineam departe de ecrane și electronice.

Dar, îndată ce nu mai găsea la bibliotecă ultimele volume, a acceptat provocarea de a începe „Harry Potter”. Deși nu o citea atât de ușor și în primele zile o lăsa din mâini mai des, până la urmă a devenit unul dintre fanii Harry Potter. Iar vizionarea filmului la finisarea fiecărui volum era un bonus atrăgător.

Alt lucru care mă bucură enorm este exemplul pe care-l oferă surorii sale, care se întâmplă des să „citească” și ea de una singură, așa, cum știe ea mai bine la 4 ani 🙂

cum sa convingem copilul sa citeasca

Istoria voastră poate va începe altfel, poate cu altă carte, cu alt tempou sau la altă vârstă, însă sigur va începe. Încercați diverse cărți, citiți-i cât mai des sau chiar creați ritualuri de lectură în fiecare seară, lăsați-vă să vă vadă și pe voi citind cărțile și într-o bună zi, dacă vă doriți și evitați presiunile, copilul vostru va accepta invitația de a intra în lumea cărții.

Apropo, un tătic mi-a povestit cum copilul său, pasionat de tabletă, s-a lăsat convins să citească cărțile în format digital, direct de pe tabletă.

Dar aveți grijă să nu folosiți lectura în calitate de pedeapsă sau o condiționare pentru a primi careva beneficii.

Titluri de cărți care inspiră copiii să citească

Pentru a vă ușura misiunea, am colectat câteva titluri de cărți recomandate de părinții din comunitatea blogului pe Facebook– fiecare a prezentat cartea care l-a cucerit pe copil din start.

  1. „Mica mea enciclopedie”, Dokeo
  2. „Ocolul Pământului în 80 de zile”, Jules Verne
  3. „Frankenstein”, Mary Shelley
  4. Seria de cărți de Holly Webb e superbă!
  5. „Marele Nate”, Lincoln Peirce (câteva volume)
  6. „Jurnalul unui Puști” sau „Însemnările unei puștoaice”, Jeff Kinney
  7. Colecția autorului Roald Dahl
  8. „Cronicile din Narnia”, C. S. Lewis (câteva volume)
  9. „Enciclopedia copilului deștept” (Editura Litera)
  10. „Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi”, Nikolai Nosov
  11. „Fetița care a salvat Crăciunul”, Matt Haig
  12. „Enigma Sfinxului”, Maria Maneru
  13. „Heidi, fetiţa munţilor”, Johanna Spyri
  14. „Aventurile lui Tom Sawyer”, Mark Twain
  15. „Pisicile războinice”, Erin Hunter
  16. Colecție „Agatha Mistery”, Steve Stevenson (câteva volume)
  17. „Minunea”, „Pluto”, „Cartea lui Julian”, de R. J. Palacio
  18. „Roboțeii din familia mea”, James Patterson
  19. Colecția de cărți de Jules Verne (Copiii Căpitanului Grant, Insula Misterioasă etc)
  20. „Harry Potter”, J. K. Rowling
  21. Colecția de cărți de Geronimo Stilton
  22. „Marele uriaș prietenos”, Roald Dahl (Editura Arthur)
  23. „Micuțul Nicolas” (Editura Arthur)
  24. Colecția de cărți „Aventurile lui TinTin”
  25. „Băiatul miliardar”, David Walliams (Editura Arthur)
  26. „Danny, campionul lumii” (Editura Arthur)
  27. „Povestea unui omulet din clasa a IV-a”, Judy Blume
  28. „Supercolțunaș”, Judy Blume

Despre ultimele două titluri o altă mică a menționat „Am râs mult! Da, nu este literatura artistică „potrivită” reieșind din curriculum școlar. Dar, contează că citește și faptul că îi place. Cred că va prinde gustul lecturii când va înțelege valoarea. Așa s-a întâmplat cu fiica mea – acum citește cărți profunde, citește mult, începând cu vârsta de 12-13 ani.” (Natalia Chelaru)

Bibliotecile, librăriile și magazinele online oferă o varietate foarte mare de cărți care așteaptă să le trezească copiilor dorința de a citi. Cine știe, poate anume vara aceasta vei descoperi copilul tău citind 😉

Ai un copil pasionat de lectură? Care a fost istoria voastră: când a pornit, care carte l-a cucerit și ce citește acum? Împărtășește cu noi în comentarii și neapărat voi include titlul recomandat în listă.

***

Nu rata următoarele articole pe blog – primește notificări direct în poșta ta electronică adăugând adresa ta de email aici și apasă butonul abonare. Am să fiu bucuroasă să te văd în vizită pe pagina mea de Facebook și Instagram.

***

S-ar putea să-ți placă și alte articole relevante: 

Cu Drag, Natalia

6 thoughts on “25+ titluri de cărți care inspiră pasiunea pentru lectură”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *