Despre vacanța noastră activă pe insula Thassos împreună cu copiii

TRAVEL

Grecia este o țară care ne-a cucerit probabil pentru toată viața. Am vizitat-o deja de 5 ori și de fiecare dată ne surprinde cu ceva inedit.

Despre Thassos – o insulă mică, dar cu multe plaje și peisaje superbe – am scris mult în 2015 atunci când prima dată ne-am pornit s-o descoperim împreună cu copiii. Am rămas cu mii de impresii, dar am lăsat și câteva destinații neexplorate anume pentru a avea motivația să mai revenim pentru noi explorări.

Deși bântuia un gând să ne aventurăm anul acesta mai departe, chiar până la Lefkada, am ales să mergem mai aproape pentru că ni s-au alăturat și prietenii noștri care nu vizitase niciodată insula.

Așa că ne-am pornit din nou spre Thassos cu alte 2 familii, având în total 5 copii în gașcă – ceea ce însemna multă distracție și o vacanță activă.

Așadar, așezați-vă mai comod, pregătiți-vă o cafeluță și vă invit la un tur virtual pe insula Thassos, mult mai activ decât cel precedent.

DETALII DIN VACANȚA NOASTRĂ CU COPIII ACTIVĂ PE THASSOS

CAZARE

Căutările unei vile au început mai devreme (prin februarie) și am găsit apartamente disponibile, după mult web surfing, abia în martie. A fost mai dificil să găsim ceva potrivit pentru că ne doream să fim cazați toată gașca aproape. De data aceasta am ales perioada din iunie din motiv că erau mai multe oferte disponibile și chiar de două ori mai accesibilie decât în iulie.

Pentru căutări am ales regiunea Skala Potamia din mai multe motive: este o regiune mai mare, deci cu mai multe oferte de cazare și mai multe taverne. În plus, munții în partea asta sunt cei mai înalți și împreună cu marea Egee creează o combinație pitorească. Totodată, Skala Potamia se află în partea estică a insulei, iar în partea aceasta a insulei se găsesc cele mai frumoase plaje.

Dar oricum, oriunde v-ați caza pe Thassos, ajungeți rapid în orice parte a insulei deoarece distanța insulei este de doar 97km și este un singur drum ce face înconjorul insulei.

Am găsit apartamente libere la Ifigenia Appartments pe go-thassos.gr (cu 40 euro apartamentul). Este pentru prima oară  când dăm de așa tarif mic și se datorează în mare parte faptului că am ales sfârșit de iunie; din 1 iulie acestea erau deja la 80 euro (vedeți diferența de sezon?). Pentru că, în final, condițiile în apartamente sunt practic aceleași atât pentru camere de 40 euro, cât și pentru 100 euro.

Vila era situată pe un deal, cam la vreo 600m de la mare, însă era ok din două motive: era mult mai răcoros, chiar la prânz sub umbră, decât dacă am sta pe malul mării (acolo era foarte cald chiar și seara). Și în al doilea rând – noi am ales să descoperim zilnic plaje diferite, așa că foloseam mașina. Dacă și voi sunteți dornici să descoperiți diverse plaje și nu vă deranjează să mergeți până la mare cu mașina, alegeți vile cât mai îndepărate de mare – prețul va fi mai accesibil, vederi mai frumoase și aer mai puțin fierbinte.

Am avut și o mini-bucătărie în cameră, însă e prima dată când nu am folosit-o deloc și vă spun de ce. În primul rând, diminețile încercam să ieșim pe la 8:00 ca să reușim devreme pe plajă și aveam noroc de o patiserie din aproapierea vilei unde ne luam sandvișurile și cafeaua și le savuram direct pe plajă. Și un alt motiv – în această regiune sunt multe taverne, cu meniuri bune pentru copii. Prânzul întotdeauna îl serveam pe plaja care o vizitam – deci nici nu aveam timp când să mai gătim acasă.

Dar în această postare voi povesti mai mult despre plajele noi pe care le-am descoperit.

După cum am zis, în fiecare dimineață ne aventuram pe plaje diferite. Pentru că ne aflam în estul insulei, distanța către plaje era mică: 10-20 minute. Oricum, insula nu e mare si poți ajunge repede din cealaltă parte a insulei. Lucrul impresionant pe Thassos este că fiecare plajă diferă mult una de alta: tipul nisipului/pietrișului, peisaj, gradul de înverzire, infrastructură, adâncime și culorile apei.

Așadar, mai jos vin cu multe impresii despre plajele pe care le-am vizitat, condimentate cu multe poze.

PARADISE BEACH

Plaja aceasta a fost prima pe listă pentru că Daniel o ținea minte din călătoria de acum doi ani. Probabil i-a plăcut atât de mult deoarece pe atunci nu înota, iar intrarea în apă aici e foarte lină și ține minte cum juca cu mingea și cu palete.

Pe mine m-a cucerit prin peisaj sălbatic, e înconjurată de stânci abrupte, are nisip extrem de fin și curat și apa bleu deschis limpede. Iar insulița ceea în mare e atât de frumoasă!

Apa este mică la mal – ceea ce este absolut ideal pentru copii. Trebuie să mergi mult până ajungi la gât.

Aici am încercat prima dată masca de snorkeling a lui Daniel pentru a vedea culorile sub apă. FASCINANT! Evident, mai apăreau ocazional și peștișori, însă atunci când vezi adâncul atât de colorat albastru turcoaz ți se face pielea găină. Apropo, dacă aveți posibilitatea, neapărat să vă luați o astfel de mască (noi am luat-o de la Decathlon). Anume datorită acesteia băiatul meu a depășit frica de a se scufunda vara trecută și de atunci a învățat și să înoate 🙂 Nemaivorbind de experiența snorkelingului la suprafață, chiar și pentru cei care pot înota mai slab.

Tot aici găsiți un restaurant bine amenajat (cu muuulte pisici) 🙂 Prânzul îl comandam în timp ce copiii se bălăceau în apele calde.

ALIKI BEACH

Aliki este o plajă impunătoare! E prima dată când am vizitat-o și m-a cucerit prin culorile apei, mai ales dacă e privită de sus, și prin peisaje superbe.

Plaja este destul de îngustă, nu este chiar atât de lungă și se află într-un golfuleț mic. Chiar lângă plajă se află un sătuc tradițional cu case de piatră. Noi am mers în celălalt capăt al plajei, exact lângă restaurantul „Beautiful Alice” care ne-a oferit un loc de parcare la umbră, dar în schimbul unei mese la tavernă, inclusiv și umbrele. Evident, găsești parcare liberă dacă vii mai devreme.

În plus, în partea aceasta a plajei am rezervat și loc sub umbra copacilor. Astfel, am putut sta cu copiii până după amiază.

Este de-a dreptul una dintre cele mai pitorești plaje de pe insulă.

Aici prima dată am descoperit aricii de mare – bine că doar de la distanță, că auzisem multe istorii groaznice despre aceștea 🙂 De fapt, aricii sunt prezenți acolo unde sunt pietre și, aici, la marginea plajei sunt pietre mari. Însă, spre cealaltă parte a plajei, pietrele se găsesc pe alocuri. În orice caz, pentru o mai bună siguranță trebuie de purtat papuci de apă.

Apa aici este un pic mai adâncă și, spre mirarea mea, destul de rece (dar presupun că e din cauza prezenței pietrelor în apă). Dar e atât de cristalină!

E o atmosferă relaxantă pentru a lua dejunul și prânzul având această priveliște frumoasă.

La capătul plajei este o cărărușă ce duce spre situl arheologic unde puteți vedea rămășițe conservate ale unui sat vechi și câteva coloane dorice, dar nu am ajuns până acolo. În schimb am fost cucerită de priveliști spectaculoase de la o altitudine mică: diverse culori ale mării se contopeau între ele atât de frumos.

Având în vedere că este o plajă îngustă și cu pietre și probabil aglomerată în sezonul de vârf, nu aș recomanda să veniți zilnic aici cu copiii. Dar merită să fie vizitată măcar o dată!

MAKRYAMMOS BEACH 

Plaja aceasta ne-a atras atenția datorită informației precum că aici se găsește un mini-zoo și că păunii se plimbă prin grădina acestui complex hotelier, dar și pentru faptul că este o plajă privată, ceea ce înseamnă mai puțin aglomerată.

Makryammos Bungalows este destul de cunoscut pe Thassos (deși îmi pare destul de scump) și eram curioși să vedem plaja de aici.

Intrarea pe teritoriu ne-a costat 3 euro/persoană, copiii gratis. Umbrelele sunt destul de scumpe: 8-10 euro și nu se permite să-ți așterni prosopul aproape de mare – asta e regula aici.

Dar locația ne-a plăcut foarte mult, cu atât mai mult că am ajuns aici destul de devreme și era puțină lume. Astfel am putut face și câteva poze pe plajă pustie. După mine, este o plajă deosebită, cu multă verdeață și stânci, marea foarte curată și devine adâncă mai repede decât la celelalte, dar oricum perfectă pentru copii mici.

Peisajele sunt însă extraordinare! După părare mea, merită să ajungeți aici pentru a face niște fotografii geniale.

Aici la fel am găsit un nisip deosebit de fin și curat, ce are o textură diferită decât pe alte plaje. Bălăceala nu avea limite.

Ocazional mai auzeam urlete de păuni (deși inițial ghiceam ce e) și abia așteptam să-i întâlnim.

După ce aerul devenise mai fierbinte, am făcut o plimbare prin umbra copacilor până la căprioare. Erau atât de multe! Copii mici erau încântați de noua lor descoperire.

Restaurantul de aici oferă un piesaj frumos spre plajă și oferă o varietate interesantă de bucate. Dar se găsesc mâncăruri și la barul de pe plajă (pizza, sandvișuri). Aici am savurat prefaratul meu Iced Freddo Cappuccino (neapărat să-l încercați).

CHRYSSI AMMODIA – GOLDEN BEACH

Este plaja unde am fost cazați – din Skala Potamia. E celebra plajă Golden Beach, însă se împarte în două părți. Respectiv noi am vizitat doar Chryssi Ammodia, care e mai la sud. Dimineața am ajuns aici doar o singură dată, însă toate serile le petreceam aici atunci când veneam să servim cina. Chiar dacă copiii erau îmbracați și fără costume de baie, oricum seara se termina cu bălăceală în marea caldă, chiar și după apus. În următoarele zile deja aveam în geantă haine de schimb și un prosop pentru că nu aveam cum să-i convingem să evite scăldatul seara târziu 🙂

Este cea mai mare și cea mai lungă plajă de pe insulă. Dar ceea ce-mi place cel mai mult aici sunt munții înalți ce-i vezi de pe plajă. E o combinație ce o ador – MAREA+MUNTE – de o frumusețe răpitoare!

Plaja din Skala Potamia este una cu nisip alb-gălbui foarte fin, apa este destul limpede și foarte liniștită (valuri nu prea sunt) și intrarea este super lină; doar pe alocuri pot apărea alge.

PORTO VATHY (MARBLE) BEACH

Era să ratăm și de data aceasta plaja dată din cauza că unii ne spuneau că nu se merită din cauza drumului rău și a mizeriei pe plajă. Și totuși am decis să o vizităm în treacăt în ziua plecării spre casă.

Această plaja e un must, chiar dacă calea este anevoioasă. Însă și asta își are farmecul său – aveți ocazia să coborâți pe serpantine din marmură ce străbat cariera de marmură și calcar. Traversarea carierei este spectaculoasă cu multă adrenalină 🙂 Dar drumul este practicabil.

Plaja se deschide ca o adevărată oază în deșert. Este destul de micuță, adâncă și un pic aglomerată. Dar ceea ce am văzut aici ne-a cucerit pe loc! Ne-a fascinat atât de mult turcoazul apei mării care e și mai turcoaz datorită pietricelelor albe șlefuite. 

De fapt credeam că am ajuns la acea Marble Beach, dar de fapt era Porto Vathy. Cealaltă plajă era după curbă care e mai puțin amenajată, dar nu am ajuns la ea.

Dar săndvișul era absolut delicios 🙂

Plaja e amenajată cu cateva randuri de sezlonguri si umbrele, și mai este și o terasă mare cu bar. Dar câțiva ani în urmă era o plajă sălbatică. Cei ce au fost aici câțiva ani în urmă acum au fost profund dezămăgiți de faptul că și asta a devenit o plajă comercială și că și-a piedut acel farmec. Noi nu aveam cu ce compara de aia pentru noi a fost o descoperire nemaivăzută.

Eu nici nu voiam să înot, ci să stau cu un Iced Freddo Cappuccino la mal și să admir superbe imagini de turcoaz ce căpătau nuanțe diferite în funcție de adâncimea apei.

Deși înțelegeam că avem un drum lung de parcurs, nu ne puteam despărți de frumusețea aceasta.

Tradițional ne-am oprit în Panagia pentru un prânz delicios și înghețată pe băț din partea casei la desert, ne-am cumpărat ulei și măsline Kalamata și ne-am grăbit pentru o altă experiență cu ferry boat. Copiii abia așteptau să hrănească pescărușii, de aia am ținut să cumpărăm o pâine mare. În caz contrar, trebuia să-i hrănim cu biscuiți de 2 euro cumpărate pe vapor 🙂

Cam atât despre toată vacanța această activă! Sper că nu v-am răpit prea mult timp, însă nu aveam cum să fac acest articol mai scurt 🙂

Thassos este o insulă care oferă o experiență de neuitat, în special cuiva care a vizitat doar partea continentală a Greciei. Nisipul fin, pădurile de pin, munții și apa cristalină turcoaz vă vor cuceri pe loc. Eu v-o recomand cu mare caldură, pentru că e, intr-adevar, minunată!

Mai jos vă las cu câteva poze, iar în scurt timp voi veni și cu un video cu cele mai frumoase momente din vacanța noastră!

Pe voi care plajă v-a cucerit pe Thassos? Ce ați recomanda în caz cî mai ajungem pe insulă?

***

O bătrânică ne arată câți arici de mare a prins în găleată. Copiii erau fascinați!

Pe Paradise Beach cu sirena mea 🙂

Porto Vathy Marble Beach – culorile te cuceresc odată ce te apropii de mal.

Plimbările noastre de seară în căutarea unui nou restaurant pentru cina pe malul mării.

Aliki Beach privită de sus.

Datorită faptului că apa e mică la mal, poți ușor juca badminton, tenis și volei în apă.

Marble Beach – parcă e acoperită cu zăpadă.

Cu Drag, Natalia

6 thoughts on “Despre vacanța noastră activă pe insula Thassos împreună cu copiii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *